Денис Шмигаль став новим прем'єр-міністром

18:22, 04.03.2020
Денис Шмигаль став новим прем'єр-міністром

Денис Шмигаль лаконічно і неохоче відповідав на питання депутатів. (Фото Івана Леонова)

Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля прем'єр-міністром. Кандидатуру Шмигаля підтримав 291 депутат.

 

Представив кандидата з трибуни Ради президент Зеленський, який перед цим подав до парламенту відповідне подання.  Показово, що більшість членів Кабміну Гончарука на той час покинули урядову ложу, лишилися тільки четверо міністрів, серед яких і глава МВС Арсен Аваков.

 

Про це повідомляє журналіст "УМ" з парламенту в середу.

 

"Сьогодні українцям потрібен уряд, який зробить неможливе. Сподіваюсь, що саме таким буде наступний Кабмін України. За ці роки у нас було багато урядів – уряд технократів і уряд казнокрадів, уряд порятунку та уряд "крепкіх хазяйственніков", уряд порятунку "крепкіх хазяйственніков". Я вірю, що у нас нарешті з’явиться саме уряд для людей. Шановні народні депутати, за пропозицією депутатської фракції "Слуга народу", яка у ВР має право коаліції депутатських фракцій, я вношу на розгляд Верховної ради подання про призначення прем’єр-міністром України Дениса Анатолійовича Шмигаля", - сказав Президент.

 

Сам Шмигаль з трибуни сказав, що його друзі відучора питають його: "тебе вітати чи співчувати?". І зазначив, що основним напрямком уряду має бути представлення стратегії економічного розвитку країни на найближчі часи.

 

Денис Шмигаль також вважає за необхідне найближчим часом запропонувати парламенту переглянути державний бюджет на 2020 рік: “Вважаю, що ми повинні переглянути державний бюджет на 2020 рік, особливо у частині збільшення виплат та пенсій для простих українців. Є видатки, які ми повинні зменшити, це стосується зарплат і премій посадовців”.

 

За його словами, новому уряду доведеться долати ряд викликів, зокрема, робити усе можливе для недопущення економічної кризи. Також серед основних напрямків роботи нового Уряду - децентралізація, створення приватного економічного клімату, зміцнення державної безпеки та оборони України, а також підтримка малого та середного бізнесу

 

"Будемо вести комунікацію з малим і середнім бізнесом. Треба почути проблеми малого бізнесу, кваліфікувати х, щоб знати як вирішувати проблему",- сказав Шмигаль 

 

Він додав, що готовий рятувати країну від економічного падіння. А ще згадав про неефективну боротьбу з коронавірусом і необхідність завершити війну на Донбасі.

 

"Серйозним викликом є загроза коронавірусу. Перший випадок вже зафіксований в Україні. Вважаю, що тут уряд має працювати у двох напрямках. Перше - медичне забезпечення для виявлення та лікування вірусу, для цього вже багато зроблено: в кожній області визначено медзаклади, які готові приймати потенційних хворих; в країні є 12 тисяч ліжкомісць в інфекційних лікарнях, близько 2,5 тисяч інфекційних боксів, але цього замало. Має бути комплексна програма на випадок поширення вірусу", - заявив Шмигаль.

 

Відподаючи на питання депутатів, пан Шмигаль також заявив, що програму уряду планується створювати на основі програми партії"Слуга народу".

 

"Часу немає, реформи потрібні були на вчора, результат - на сьогодні!", - підсумував пан Шмигаль свій виступ.

 

Як повідомляла УМ, перед обранням на посаду прем'єра, пан Шмигаль отримав від депутатки Клименко символічного "кота в мішку".

 

Перед цим Верховна Рада відправила прем’єра Олексія Гончарука у відставку.

 

                                                                                       ДОВІДКА "УМ"

 

Денис Шмигаль народився 15 жовтня 1975 року у Львові. Закінчив національний університет Львівська політехніка. Кандидат економічних наук.

 

З 2000 по 2009 рік працював на керівних посадах на підприємствах Львова. Потім перейшов на державну службу до Львівської обласної державної адміністрації, де працював начальником департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА. У 2014 році був заступником начальника головного управління Міндоходів Львівської області. У 2015-2017 роки – генеральний директор‚ член Наглядової ради компанії найбільшого продовольчого рітейлера Львівщини компанії "Львівхолод".

 

З січня 2018 року обіймав посаду директора ДТЕК Бурштинська ТЕС, заступник генерального директора ПАТ "ДТЕК Західенерго". З 1 серпня 2019 по 5 лютого 2020 року був головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

 

 

Верховна Рада 4 лютого 2020 року призначала Дениса Шмигаля віцепрем’єр-міністром - міністром розвитку громад та територій України.

 

Як повідомляла УМ, напередодні Верховна Рада відправила Олексія Гончарука у відставку.

 

Перед обранням на посаду прем'єра, пан Шмигаль отримав від депутатки Клименко символічного "кота в мішку"