Венедіктова хоче скасувати амністію для учасників Революції Гідності

15:26, 20.02.2020
Венедіктова хоче скасувати амністію для учасників Революції Гідності

Т.в.о. директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова вважає, що для справедливого і чесного розслідування справ щодо Євромайдану необхідно скасувати закон про недопущення переслідування учасників Майдану від 2014 року.

 

Про це сказала Венедіктова в інтерв'ю LB.ua

 

За її словами, дія цього закону суперечить Кримінально-процесуальному кодексу, а вищезгаданий закон перешкоджає об'єктивному розслідуванню вбивств правоохоронців.

 

"Було вбито 78 мітингувальників і 13 міліціонерів. З точки зору справедливості, ми повинні пам'ятати і про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, потрібно притягнути до відповідальності тих, хто їх віддавав. Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон потрібно скасувати...

 

Крім того, ми розробили законопроект про заочний засудження, яке було направлено всім главам фракцій і Денису Монастирському (голова комітету з питань правоохоронної діяльності -ред.). Дуже сподіваємося, що депутати його підтримають. Оскільки далі ми не можемо рухатися. Я розумію, що цю ініціативу не підтримає широке коло осіб, оскільки заочне засудження стосуватиметься всіх... Але без цього, повторюся, рухатися далі (у справах Майдану -ред.) неможливо", - зазначила Венедіктова.

 

 

Як повідомляла УМ, ДБР пропонує внести змінити у закони, щоб мати можливість покарати винних у вбивствах на Майдані, які втекли за кордон.

 

Як повідомляла УМ, тимчасова виконувачка обов'язків директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова запропонує нову структуру ДБР.

 

Адвокатка сімей Небесної сотні Євгенія Закревська голодувала проти зупинки справ Майдану через нерозглянуту парламентом поправку до законопроєкту про ДБР.

 

Раніше, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заперечив, що розслідування справ Майдану зупинено через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до ДБР. Він зазначив, що ДБР поки не отримала від Генпрокуратури справи Майдану.

 

Пізніше комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради підтримав поправку до законодавства, яка дозволяє перехід із Генпрокуратури до Держбюро розслідувань без проходження конкурсу слідчих і прокурорів, причетних до розслідування справ щодо вбивств громадян під час подій Революції гідності.