ДБР не отримала від Генпрокуратури справи Майдану

16:02, 26.11.2019
ДБР не отримала від Генпрокуратури справи Майдану

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заперечує, що розслідування справ Майдану зупинено через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до ДБР. 

 

Про це у своєму каналі в Telegram написав голова ДБР Роман Труба.

 

“Хочу спростувати міф, що розслідування справ Майдану зупинено начебто через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих ГПУ до ДБР. Це не відповідає дійсності. ДБР поки нема що розслідувати — Генеральна прокуратура України фізично ще нам не передала матеріали проваджень. Наразі вони проводять інвентаризацію — там тисячі томів. По законодавству вони мають передати матеріали протягом трьох місяців — цей процес не залежить від ДБР”, — написав Роман Труба.

 

Він зазначив, що зі 114 кримінальних проваджень до ДБР переходить менше половини — близько 50.

 

“Сьогодні я призначив в.о. керівника підрозділу з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках. Слідча група комунікує з представниками прокуратури: все працює злагоджено. Ми завжди говорили не про автоматичне переведення слідчих ГПУ, а про скорочену процедуру конкурсного відбору. Я лише за те, щоб розслідування завершили ті люди, які займалися ним всі роки, але водночас переконаний, що співбесіда з ними має відбутися.”, — написав Роман Труба.

 

Також голова ДБР додав, що він би хотів, щоб після шести років розслідування матеріали проваджень були скеровані до суду, а не передані до інших правоохоронних органів. Але за цього не відбулося, тому не потрібно звинувачувати ДБР в тому, що матеріали доведеться переглядати наново.

 

“Ми будемо викладатися на всі 100%, ми готові співпрацювати з адвокатами родин, слідчими ГПУ, з усіма громадянами, щоб по справам Майдану Україна отримала відповідь”, — додав Роман Труба.

 

Як повідомляла УМ, адвокат родин Героїв Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування, вимагаючи прийняття Верховною Радою поправки, яка дозволить продовжити розслідування справ Майдану після втрати ГПУ слідчих функцій.

 

Читайте також: Сенцов про голодування Закревської: «ми всі маємо підтримати її вимогу»

 

Нагадаємо, Раніше у ДБР створено підрозділ з розслідування "справ Майдану", щодо продовження слідства у яких раніше висловлювали занепокоєння адвокати родин Небесної сотні - загиблих під час акцій протестів у 2013-2014 роках.

 

Адвокатська дорадча група вимагає від Володимира Зеленського скликати позачергову сесію Верховної Ради для проведення голосування за поправку №318 до законопроекту №2116, яка дозволить зберегти слідство у справах Майдану.

 

"Вимагаємо не передавати провадження у справах Майдану до ДБР до прийняття поправки, створення управління по Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ", - йдеться у заяві адвокатів.