Віту Заверуху із залу суду витягали за волосся

13:23, 09.06.2016
Віту Заверуху із залу суду витягали за волосся

Своє 20-ліття Віта зустріла в СІЗО. (Максим Левін. lb.ua)

У середу в Солом’янскому суді вкотре розглядалася справа про зміну запобіжного заходу щодо активістів Майдану і добровольців АТО, обвинувачених у пограбуванні автозаправної станції та вбивстві двох екс-«беркутів». Попри сподівання суд відхилив клопотання народних депутатів Ігоря Лапіна та Сергія Мельничука про взяття Віти Заверухи, Андрія Романюка та Євгена Кошелюка на поруки і Солом’янский суд залишив їх під вартою до 6 серпня 2016 року.

 

Незгодних із рішенням суду силовики з бійкою виштовхали із зали суду. П’ятьох найактивніших затримали. «Усіх присутніх, хто вимагав перегляду рішення, відгамселили «беркути». Не милували нікого. Людей із «клітки» вони вирвали шматком м’яса, дубасячи, чим могли, доки витягали. Калічили і ламали кінцівки активістам. Один ублюдок вдарив мене в сонячне сплетіння, а після цього послав і обізвав сукою, коли я досить тактовно крикнула, щоб він тримав руки при собі»,- розповіла на «Фейсбуці» одна із очевидців бійки Катерина Кобко.

 

Саму Віту Заверуху із скляного «акваріума», де тримали підозрюваних, витягли ледь не за волосся. «В пориві адреналіну і на грунті психологічного зриву Романюк намагався вибити скло «акваріума»,  а Віта – порізати горло. Її зупинили»,- пише Катерина Кобко.

 

Як зазначає голова Товариства ветеранів АТО Кирило Сєргєєв, ще до суду була інформація, що прийнято політичне рішення відпустити підозрюваних на поруки, під домашній арешт чи підписку. Це рішення було пов’язане з поверненням в Україну Надії Савченко, яку теж очікували в залі суду.

«Та ось, з'явилась надія. Точніше так – з'явилась Надія. Рішення про звільнення Віти з під варти було мотивовано поверненням Надії Савченко. Ми воювали разом в Айдарі, і я і Віта і Пуля (Позивний Надії Савченко). Політики побоялись, що Пуля прийде на суд і підійме шум. А ми на це сподівались», - коментує ситуацію Сєргєєв. Однак в останній момент щось перегралося і замість Савченко під судом з’явилися автозаки.

 

Нагадаємо, що Заверуху, Романюка і Кошелюка обвинувачують у нападі на автозаправку в Києві, що сталася рік тому в ніч на 4 травня. За даними МВС, невідомі в масках, погрожуючи зброєю, напали на співробітника АЗС, поранивши його в руку і забрали з каси біля 800 грн. Під час затримання двоє співробітників екс-«беркута» загинули,ще троє отримали поранення.

Також згинув 23-річний Вадим Пінус, який був в автомобілі нападників. Пізніше в прокуратурі Києва заявили, що по гарячих слідах затримали п’ятьох активістів і бійців добровольчих батальйонів, троє з яких – неповнолітні: 20-річного Євгена Кошелюка, 19-річну Віту Заверуху, 17-річних Андрія Романюка та Миколу Монішенка і 16-річного Дмитра Ситникова. У листопаді Монішенка і Ситникова відпустили під цілодобовий домашній арешт.

 

Віта Заверуха на момент нападу на АЗС перебувала у Вінниці, де її і затримали через два дні. Їй інкримінують організацію нападу, хоча єдиний доведений факт її причетності до цієї справи – це те, що затримані хлопці проживали в Києві у квартирі, знятій на її ім’я.

 

9 червня Віта Заверуха святкує день народження. Своє 20-ліття вона зустріла в СІЗО.