Карандєєв вважає не грамотною політику мобілізації представників української культури

16:07, 26.06.2024
Карандєєв вважає не грамотною політику мобілізації представників української культури

Ростислав Карандєєв під час виступу на форумі "Культура під час війни. Людський капітал". (facebook.com/MCIPUkraine)

В. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв вважає, що сектор культури зазнає втрат через не до кінця грамотну та виважену на сьогодні політику щодо мобілізації представників української культури.

 

Як інформує Україна молода, про це Карандєєв сказав на всеукраїнському форумі "Культура під час війни. Людський капітал", передає Інтерфакс-Україна у середу.

 

"На жаль, ми втрачаємо не тільки там, де немає стін і виїхали люди. Ми втрачаємо, і будемо про це говорити, внаслідок не до кінця грамотної та виваженої на сьогодні політики щодо мобілізації представників української культури", - сказав керманич Мінкульту.

 

Він зазначив, що відсоток мобілізації у всій країні діячів культури не перевищує 10%, але "нерівномірність і несправедливість уваги в конкретних випадках призводить до того, що окремі заклади культури вимушені припиняти свою діяльність, тому що немає тих людей, які забезпечують їхню роботу".

 

Пан Карандєєв вважає за необхідне знайти підхід, який дав би змогу максимально зберегти людей, які "несуть у собі, своєю діяльністю те важливе, що нам сьогодні потрібно". Він також наголосив, що гармонізація та грамотний підхід до мобілізації у сфері культури є викликом.

 

На його думку, критичними є не підприємства чи установи сфери культури, а люди, які там працюють. "Бо саме вони створюють культуру. Саме вони є носіями тих знань, практик та традицій, які ми повинні передати нашим дітям як найважливіший ресурс для збереження нації", - додав керівник міністерства. 
 

Як повідомляла «УМ», Чернігівський драмтеатр призупинив роботу на невизначений термін через мобілізацію акторів та працівників.