Українську оперу номіновано на премію Королівського філармонічного товариства Британії

12:28, 31.01.2024
Українську оперу номіновано на премію Королівського філармонічного товариства Британії

Британська прем'єра "Чорнобильдорфу". (Фото: Jon Spaull / British Council)

Мультимедійна опера "Чорнобильдорф" українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка була номінована на премію Королівського філармонічного товариства Великої Британії.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Фейсбук формації Opera Aperta.

 

Як розповідають, британська прем'єра відбулася, під час фестивалю Huddersfield Contemporary Music Festival, що проходив у межах Сезону культури Велика Британія/Україна.

 

Саме опера "Чорнобильдорф" стала подією-відкриттям фестивалю.

 

Після аншлагового показу опери на фестивалі, вона отримала схвальні рецензії британської преси.

 

А згодом потрапила в номінацію в категорії "Опера та музичний театр" Премії Королівського філармонічного товариства.

 

Варто зауважити, що Королівське філармонічне товариство Великої Британії – одне з найстаріших музичних товариств світу. Воно було засноване у 1813 році. Його премія присуджується починаючи з 1989 року за живе виконання класичної музики.

 

"Такого не очікували навіть ми, – прокоментували номінацію в формації Opera Aperta. – Премія, на яку номіновано оперу, щороку розглядає сотні різноманітних робіт, а шорт-листи та переможців обирають групи експертів з класичної музики Великобританії", зазначили в Opera Aperta.

 

Над новим проєктом – археологічною оперою "Чорнобильдорф" композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко почали працювати у 2020 році.

 

Як пояснили вони, на її створення надихнули історії Цвентендорфської та Чорнобильської атомних станцій.

 

Тоді анонсували, що "Чорнобильдорф" розповість про нащадків людства, що пережили серію техногенних та кліматичних катастроф і зараз будують постапокаліптичне поселення на руїнах атомної станції.

 

"Створення опери базуватиметься на методі багаторівневої культурологічної та медіа-археології, експедиційній роботі та резидентальних репетиціях", – розказував Григорів.

 

Григорів та Разумейко поєднали у творі народний та класичний спів із театром, танцем та унікальними музичними інструментами.

 

Прем'єра опери відбулася 31 жовтня 2020 року в Мистецькому арсеналі. Окрім композиторів, солістів опери, у прем'єрі були залучені:

 

український поет Юрій Іздрик,

австрійська актриса Анн Беннент,

хореографиня Христина Слободянюк,

танцівниця Марія Потапенко.

Іздрик на прем'єрі у Мистецькому арсеналі.

 

У 2021 році опера "Чорнобильдорф" отримала п'ять нагород театрального фестивалю-премії ГРА.

 

Також цього року вона увійшла до шістки найкращих опер та музично-театральних перформансів за версією Music Theater Now – конкурсу, заснованого Міжнародним Інститутом театру та Роттердамським оперним фестивалем, при підтримці провідних сучасних оперних фестивалів світу.

 

""Чорнобильдорф" дає вам приголомшливе та дивовижне, архаїчне та водночас сучасне художнє бачення того, яким може бути життя після апокаліпсису. Це справжнє видовище, яке поєднує в собі безліч ритуалів, візуальних зображень, рухів і звуків, які здаються знайомими, і водночас такими, які ви ніколи не переживали", – казало тоді про українську постановку журі MTNow 2021.

 

У рік початку повномасштабного вторгнення оперу багато показували за кордоном:

 

Британії,

Нідерландах,

Австрії,

Італії,

Литві.

Британська прем'єра

 

У 2023 році оперу "Чорнобильдорф" два дні поспіль, 1 і 2 травня, показували у Ліверпулі на Єврофестивалі, що передував музичному конкурсу Євробачення 2023. Його Британія проводила від імені України.

 

Наприкінці 2023-го опера знов повернулася до України – в листопаді її показали на сцені історичного Театру оперети.

 

Показ "Чорнобильдорфу" в Києві

 

Зараз археологічна опера "Чорнобильдорф" гастролює у Нью-Йорку.

 

Як повідомляла УМ, Лауреати премії Лева Ревуцького: названо молодих композиторів-переможців.