Авторка панно на метро «Хрещатик»: на 101 році померла відома художниця Оксана Грудзинська, фото

10:38, 12.01.2024
Авторка панно на метро «Хрещатик»: на 101 році померла відома художниця Оксана Грудзинська, фото

Роботи мисткині стали візитівкою не тільки київського метрополітену, але й української столиці в цілому. (Фото: Національний музей декоративного мистецтва України, Анжеліка Рудницька/Фейсбук)

Відома українська художниця Оксана Грудзинська померла у віці 100 років. Роботи мисткині стали візитівкою не тільки київського метрополітену, але й української столиці в цілому.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Національного музею декоративного мистецтва України у Фейсбуці.

 

Серед найвідоміших робіт Грудзинської — оформлення павільйонів ВДНГ, столичного готелю Дніпро, Національного музею українського декоративного мистецтва.

 

Але найвизначніша монументальна робота художниці — декоративні панно у підземному вестибюлі станції київського метро «Хрещатик».

 

«Кожен, хто бував у київському метро на станції “Хрещатик”, милувався цими прекрасними панно з українськими характером і душею. Авторка — художниця Оксана Аркадіївна Грудзинська, яка торік відзначила 100-літній ювілей.

 

Сьогодні Оксана Аркадіївна пішла у засвіти. Світла і добра памʼять», — написала у фейсбук українська співачка, мисткиня та волонтерка Анжеліка Рудницька.

 

 

Роботи Оксани Грудзинської стали візитівкою не тільки київського метрополітену, але й української столиці в цілому, кажуть у музеї декоративного мистецтва. Декоративні панно з яскравими квітковими візерунками складаються з 12 типів прямокутних плиток, які мають безліч варіантів компонування. В основі композиції — характерні для України мотиви рослинного орнаменту. Контури малюнка виконані технікою невисокого, ледь виступаючого рельєфу і розписані кольоровими поливами відновного вогню.

 

«В основі її творчості — застосування не стільки форм і мотивів народного мистецтва, скільки принципів, що складають його основу. Роботи художниці такі ж ясні, логічні, насичені добрим світлом і позитивною енергетикою, як і сама мисткиня», — відзначають колеги Оксани Грудзинської.

 

 

Як повідомляла УМ, помер Народний артист України Віталій Білоножко.