Почаївську лавру та Чернігівський заповідник перевірять комісії Мінкульту

07:03, 23.04.2023
Почаївську лавру та Чернігівський заповідник перевірять комісії Мінкульту

У Почаївській лаврі робота кмісії лише розпочинається. (Фото з відкритих джерел)

Міністерство культури та інформаційної політики створило дві комісії, які планують перевірити, як московське попівство (РПЦ в Україні) використовує об'єкти на територіях Почаївської лаври на Тернопільщині та Чернігівського заповідника.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону.

 

«У нас створено комісії з перевірки використання об'єктів як у Почаївській лаврі, так і на території Чернігівського заповідника, де вже призупинено дії угод щодо використання деяких об'єктів заповідника», - сказав міністр культури.

 

За його словами, у Почаївській лаврі робота лише розпочинається.

 

«Там інша ситуація порівняно з Києво-Печерською лаврою, бо є Кременецький заповідник, є Почаївська лавра, є взаємини між ними. У Кременецькому заповіднику в одному з храмів припинився термін угоди про використання. У нас також знаходиться справа у місцевому суді щодо того, чому нас не допускають до цього храму, але це процес», – розповів пан Ткаченко.

 

І додав, що урядовці перебувають у "цивілізованому діалозі" з представниками УПЦ МП у Чернігові.

 

Як повідомляла «УМ», у березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня.

 

Втім, московське попівство усіляко перешкоджає роботі комісії.

 

Пропозиції розірвати договір оренди на споруди Почаївської Успенської лаври з РПЦ в Україні нещодавно лунали як у стінах Верховної Ради, так і від обласної влади Тернопільщини.