Заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив УПЦ МП про виселення до 29 березня

18:33, 10.03.2023
Заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив УПЦ МП про виселення до 29 березня

Києво-Печерська Лавра остаточно прощається з московським попівством. (lavra.ua)

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив РПЦ в Україні (так звана УПЦ Московського патріархату) про розривання договору з 29 березня 2023 року.

 

Вже 14 березня московське попівство, яке ще перебуває на території Нижньої Лаври, має надати двох-трьох осіб до складу комісії з приймання-передачі державного майна та готувати валізи на вихід.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповідному попередженні в. о. генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», яке оприлюднено на сайті установи у п’ятницю, 10 березня.

 

УТОЧНЕНО: Згодом це повідомлення було видалено із сайту (до якого має дотуп і УПЦ МП), але інформацію оновив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у оцмережах. 

 

«Між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» ... та Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (Чоловічий монастир) Української православної церкви ... укладено Договір № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», - йдеться у повідомленні заповідника.

 

 

Як зазначається у документі, заповідник попереджає про розірвання договору з 29 березня 2023 року на підставі висновків міжвідомчої робочої групи й листа Міністерства культури та інформаційної політики від 9 березня.

 

Відтак, Національний заповідник просить УПЦ (МП) до 14 березня надати список представників від монастиря у кількості двох – трьох осіб «для включення до складу комісії з приймання-передачі державного майна, що буде утворена за наказом органу управління державною установою».

 

Як повідомляла «УМ», наприкінці 2022 року заповідник «Києво-Печерська лавра» поінформував московське попівство, що з 1 січня не продовжує з нею договір користування Успенським собором та Трапезною церквою на території Верхньої Лаври.

 

Вже 5 січня 2023 року міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що за результатами роботи спеціальної комісії ухвалено рішення про передачу державі Успенського собору і Трапезної церкви.

 

У цих храмах Верхньої Лаври відбулося вже кілька богослужінь Православної церкви України на чолі з Предстоятелем Епіфанієм.

 

Нагадаємо, давня Київська Митрополія існувала з Лаврою близько 635 років (1051 – 1686), а Московський Патріархат владарював у святині майже вдвічі менше – 337 років (1686 – 2023).