Співзасновник рок-гурту «Мертвий Півень» Любомир Футорський помер у віці 50 років

12:31, 21.02.2023
Співзасновник рок-гурту «Мертвий Півень» Любомир Футорський помер у віці 50 років

Перші куплети пісень "Байка" та "Ето" Любомир Футорський награв-наспівав ще в Карпатах у 1989 році. (facebook.com/lyubomir.futorskiy)

Один із засновників українського гурту рок-гурту «Мертвий Півень» Любомир Футорський помер у віці 50 років у понеділок, 20 лютого.

 

Причина смерті наразі невідома.

 

Як інформує Україна молода, про смерть колеги і друга повідомиву своєму Facebook музикант Тарас Чубай.

 

"Найкращі пісні "Мертвого Півня" написав Любко Футор. Світла Пам’ять і Царство Небесне", – написав пан Чубай.

 

Свої почуття щодо рідним і близьким Футорського висловив Роман Чайка, гітарист "Мертвого півня" у початковому складі.

 

"Від початку московського вторгнення не мав жодного бажання писати щось до ФБ. Але ця звістка наздогнала мене у рідному нам з Футором Львові. Любомир Футорський ти, дядьку, не мав права так робити", – написав він у своєму Facebook.

 

 

Роман Чайка розповів, що взимку 2022 року, після смерті Міська Барбари (співзасновник і вокаліст гурту, помер восени 2021 року) було вирішено, що гурт збереться знову на літній сольний концерт і запис нового альбому за останні 10 років.

 

"Камбек мав бути саме у Львові. Режисером цілого дійства мав стати Михайло Крупієвський. Ярка (Ярина Якуб'як, вокалістка початкового складу гурту – Ред.) мала прилетіти зі Штатів. Як у давні часи мікрофон мав взяти замість свого кузена Футор... Але тут почалося вторгнення…" – йдеться в повідомленні.

 

 

Чайка додав, що перші куплети пісень "Байка" та "Ето" Футорський награв-наспівав ще в Карпатах у 1989 році.

 

Любомир Футорський народився 16 листопада 1972 року у Львові. Навчався на фізичному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка. Згодом вивчав міжнародне право. Мешкав у Києві.

 

 

"Мертвий півень" – це український рок-гурт, що зародився у середовищі Львівського університету імені Івана Франка, де навчалися багато його майбутніх учасників. Він проіснував із 1989 до 2011 року. У 90-ті роки гурт активно гастролював за кордоном. Одна з найвпізнаваніших рис колективу – пісні на вірші відомих українських поетів.

 

Гурт запам'ятався піснями "Ми помрем не в Парижі", "Б'ютіфул Карпати", "Ми так жили немов співали джаз...", "Я помру від застуди", "Коли ти смієшся" та інші.

 

У 1989 році музиканти збиралися в кафе «Старий Львів» на вулиці Валовій. Футорський був лідером. Перші музичні експерименти гурту відбувалися винятково з акустичними інструментами. Саме в такому звучанні музиканти й отримали перше визнання критиків і слухачів, у такому складі гурт брав участь у фестивалях «Вивих» у Львові 1990 року, де виступив уперше, та «Червона Рута» у Запоріжжі 1991 року, а також записав свій дебютний альбом «ЕТО» (1991).

 

Незабаром після створення гурту Футорський вийшов із його складу і започаткував власний проєкт «Місто Мемфіс». Проте він продовжував час від часу брати участь у записах та концертах гурту.

 

У 2011 році «Мертвий Півень» фактично припинив своє існування.

 

Як поідомляла “УМ», фронтмен і співзасновник культового гурту «Мертвий півень» Михайло Барбара(Місько Барбара)раптово помер у віці 49 роківу жовтні 2021 року.

 

Михайло Барбара був похований на кладовищі №2 у Харкові напередодні Покрови, 13 жовтня.