Довженко-центр позивається до Держкіно у суді через реорганізацію

13:47, 29.10.2022
Довженко-центр позивається до Держкіно у суді через реорганізацію

Непорозуміння між Довженко-центром і Держкіно - затягнулося, і до консенсусу ще, вочевидь, далеко. (Фото з відкритих джерел)

До суду звернувся Національний центр Олександра Довженка через реорганізацію, яку запланували у Державному агентстві України з питань кіно.

 

Перше засідання має відбутись уже 29 листопада.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на Facebook-сторінці Довженко-центру.

 

"Довженко-Центр подав у суд на Державне агентство України з питань кіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ №100 про "реорганізацію".

 

Підготовче засідання Господарського суду міста Києва відбудеться 29 листопада о 10:30 за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал №20", – йдеться в повідомленні.

 

У судову справу по реорганізації, як третю особу, долучили і Міністерство культури та інформаційної політики.

 

Раніше у Мінкульті відхрестились від реорганізації заявивши, що Держкіно наразі не підпорядковується міністерству.

 

Нагадаємо, що в Довженко-центрі реорганізацію від Держкіно називають ліквідацією, а також попередили про небезпеку для національного кіноархіву, який збираються передати нефункціонуючій установі.

 

У Держкіно зі свого боку зазначили, що не збираються ліквідовувати Довженко-центр, натомість хочуть на його базі запустити три установи, одна з них окремо займатиметься архівуванням і зберіганням українських фільмів.

 

Після ініціативи Держкіно за Довженко-центр вступились у комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, де вимагають скасувати реорганізацію.

 

Як повідомляла УМ, підтримала Держкіно і громадськість, зокрема українці створили петицію на сайті президента, яка набрала необхідні 25 тисяч голосів.

 

Утім в Кабміні після розгляду петиції стали на бік Держкіно, чим фактично підтримали запропоновану реорганізацію.