«Довженко-Центр»: петиція про скасування реорганізації набрала потрібну кількість підписів

12:14, 15.09.2022
«Довженко-Центр»: петиція про скасування реорганізації набрала потрібну кількість підписів

Йде свідоме знищення унікального архіву, що зберігається в Довженко-центрі (Фото з відкритих джерел)

Понад 25 тисяч підписів набрала Петиція про скасування реорганізації «Довженко-Центру».

 

Як інформує УМ, це видно на відповідному сайті.

 

Автор петиції запевняє, що реорганізація або ж передача колекції національного кіноархіву до «фейкової установи» фактично означає ліквідацію центру. А це «величезний удар по культурній спадщині й міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна в крові виборює власну ідентичність».

 

«Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам’ять і може вважатися підривом державності й зрадою національних інтересів», — зазначив автор петиції.

 

«Це лише десята петиція на сайті з 2018 року, яка подолала необхідний бар’єр. І ми впоралися з цим менше, ніж за 30 днів. Ви впоралися!», — наголосили в Довженко-Центрі.

 

Серед вимог установи:

 

скасувати наказ Державного агентства України з питань кіно № 100 від 05.08.2022 про реорганізацію та передачу повноважень ДП «Національний центр Олександра Довженка»;

 

визнати ДЦ Державним фондом фільмів, що убезпечить цілісність і неподільність колекції ーфільмофонду, кіноархіву та музею, та її значення як національного культурного надбання. привести у відповідність нормативно-правову базу, визначену ст. 17 «Закону про кінематографію»;

 

надати ДЦ статус національного. Колекція ДЦ за значенням співставна з колекціям Національного художнього музею України, Національного музею історії України, Національної бібліотеки України імені Вернадського і є найбільшою у світі збіркою творів українськогокіномистецтва;

 

Розглянутизміну організаційно-правової фрми ーіз державного підприємства на державне некомерційне підприємство (non-profit enterprise), яке діє в гуманітарній сфері, та увідповіднювати законодавству.

 

Теперпетицію має розглянути Кабінет Міністрів України.

 

«Довженко-Центр» — найбільший кіноархів України. У структурі центру також діють фільмофонд, Музей кіно, видавництво, книгарня, простір «Сцена 6», кінолекторій і єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом.

 

Нагадаємо, раніше зберегти Довженко-Центр закликали у Польській кіноакадемії. 

 

Незгодуз рішенням Держкіно «реорганізувати» Національний центр Олександра Довженка висловили Український PEN, Мистецький Арсенал та Український інститут.

 

Як повідомляла УМ, врятувати Довженко-Центр: відкритий лист до Андрія Єрмака.