На могилі Тараса Шевченка у Каневі просідає грунт

20:30, 21.08.2022
На могилі Тараса Шевченка у Каневі просідає грунт

Тарасова гора перебуває у небезпеці. (shevchenko-museum.com)

Пам'ятник Шевченку на його могилі в Каневі не можна обкласти піском і захистити від  можливих ударів російських військ.

 

Адже на самій Тарасовій горі просідає грунт через поспішну реставрацію в часи Януковича.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила директорка Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко під час ефіру в національному телемарафоні в неділю.

 

«Сьогодні могила Тараса Шевченка у досить загрозливому стані, тому що осідає ґрунт. 2010 року за партії регіонів, коли та влада поспішала реконструювати і музей, і меморіальний комплекс, було нароблено дуже багато помилок. Гора не була укріплена належним чином. Сьогодні вона осідає.

 

І ми не можемо обкласти могилу мішками для захисту від можливих ударів під час війни, бо це є безпосередня загроза просідання», – сказала пані Коваленко.

 

Також вона додала, що працівники заповідника не знають в якому стані зараз склеп Кобзаря, але доглядають його могилу.

 

За її словами, заповідник звертався в усі інстанції, подавав грантові заявки до світових фондів для того, щоб захистити могилу Шевченка.

 

Валентина Коваленко додала, що наразі потрібні серйозні наукові дослідження, які дадуть результат і лише потім можна зміцнювати Тарасову гору.

 

Музей Тараса Шевченка почали реконструювати в часи президентства Віктора Ющенка. З приходом до влади Віктора Януковича реконструкцію завершили ударними темпами за кілька місяців. Громадськість неодноразово критикувала владу за поспішну й непродуману реконструкцію.

 

Як повідомляла "УМ", рік тому могила Шевченка у Каневі також опинилася під загрозою через бажання ділків видобувати тут пісок.