Митці у Ризі створюють для музею в Іванкові мозаїки з робіт Марії Примаченко

15:25, 19.06.2022
Митці у Ризі створюють для музею в Іванкові мозаїки з робіт Марії Примаченко

Ініціатором проєкту є керівник студії художньої мозаїки Вадим Верник. (Фото: Фейсбук Atvērtā darbnīca/Відкрита майстерня/Open workshop/Открытая мастерская)

У столиці Латвії митці створять мозаїчні репліки-парафрази з робіт української художниці Марії Примаченко. Згодом їх передадуть до музею в Іванкові, що на Київщині..

 

Як інформує УМ, про це 19 червня повідомили на сторінці проєкту «Відкрита майстерня» у Фейсбуці.

 

Ініціатором проєкту є керівник студії художньої мозаїки Вадим Верник.

 

Він розказав, що давно був поціновувачем робот української мисткині Марії Примаченко. Коли Вадим дізнався, що музей з її роботами згорів, вирішив відновити деякі з них у стилі мозаїки.

 

"Ми створюватимемо фрагменти її робіт у техніці мозаїки у більш "вічному", аттрактивному, візуально багатому та професійному матеріалі – муранській смальті. У всіх нас буде можливість власноруч доторкнутися до унікальної творчості великої художниці та поділитися частинкою свого серця", – зазначають організатори проєкту.

 

Вони додали, що матеріалів є приблизно на 60 картин розміром 25х25.

 

До проєкту "Відкрита майстерня" долучились:

 

керівник галереї Bazar't Інесе Дроне;

керівник галереї Happy Art Museum Галина Максимова;

викладачка Київської академії декоративно-ужиткового мистецтва та дизайну ім. М.Бойчука Марія Зенькова.

 

Організатори запрошують також усіх охочих приєднуватися до створення мозаїк на безкоштовних майстер-класах у галереї Bazar't у торговельному центрі "Молс".

 

Завершити проєкт хочуть до дня Риги, який будуть святкувати 18 серпня. Роботи покажуть на виставці у Ризі та Юрмалі. Планують також організувати виставки у Таллінні та Вільнюсі.

 

Наприкінці року роботи доправлять в Україну, у фонд Іванківського музею.

 

Як повідомляла УМ, пожежа знищила музей Примаченко, але працівникам цієї установи вдалось врятувати картини відомої української художниці.