Як в Іванкові урятували роботи Марії Примаченко

22:57, 19.04.2022
Як в Іванкові урятували роботи Марії Примаченко

Марія Примаченко біля однієї зі своїх робіт. (Скріншот відео)

У звільненому від окупантів Іванкові, що на Київщині, місцеві мешканці розповіли, як були врятовані картини всесвітньовідомої художниці Марії Примаченко.

 

Іванків був окупований одним із перших. Наприкінці лютого Україну облетіла звістка, що російські загарбники поцілили в місцевий історико-краєзнавчий музей, де зберігалися роботи відомої художниці.

 

Тоді повідомлялося, що картини Марії Примаченко згоріли. Втім, вже за кілька днів з’явилася інформація, що роботи художниці наївного жанру таки вдалося врятувати.

 

Як інформує Україна молода, тільки зараз подробиці дивовижного порятунку стали відомими загалу.

 

                                                                            Так виглядає музей сьогодні.

 

Директорка департаменту культури Іванківської громади Надія Бірюк розповіла, що поряд живе сторож музею. Він разом із дружиною першим кинувся рятувати експонати. До них приєдналися ще кілька жителів Іванкова – загалом осіб з десять, ті, хто жив неподалік.   

 

«25 лютого ми сиділи в підвалах, - розповідає ютуб-каналу Ukraїner Наталя Харитонова, заступник директора Центру дитячої творчості. – Чоловік вийшов, а потім повернувся і каже: «Іди подивися, в музей потрапила ракета». Вітер був сильний і дах почав швидко горіти. За лічені хвилини музею не стало – він вигорів буквально за півгодини. Картини Примаченко були заздалегідь заховані тут, у музеї. Ми підбігли вирвали грати з цих двох вікон (показує) чоловіки вибили шибки, і почали звідти виносити експонати».

 

                                                                     Охоронець музею Анатолій Харитонов.

 

Іванків же продовжували обстрілювати. «Стріляли, а ми виносили картини в цей час. А що ще було робити?» - каже Анатолій Харитонов в інтерв’ю для Ukrainian Witness

 

Ігор Ніколаєнко, місцевий активіст, додає, що люди розуміли – загасити вогонь не вдасться, але якусь частину експонатів можна врятувати. «Оці врятовані експонати – це все, що залишилося з історії Іванківського району, - каже він. - Серед них і відомі на весь світ роботи Марії Примаченко. Загалом це найцінніше, що було в музеї».

 

 

Окупанти були тут до 1 квітня. А 1–го в Іванків зайшли вже українські війська. Наталя харитонова розповідає про це і не стримує сліз, бо «це була невимовна радість».

 

Наразі врятовані експонати Іванківського історико-краєзнавчого музею перебувають у надійному місці. Вони повернуться до експозиції закладу щойно його відбудують.