Київський симфонічний оркестр у європейському турі відкрив «культурний фронт»

09:47, 28.04.2022
Київський симфонічний оркестр у європейському турі відкрив «культурний фронт»

Оркестр представляє у Європі потужний голос України. (Фото: Kyiv Symphony Orchestra)

У європейський тур вирушив Kyiv Symphony Orchestra для того, щоб представляти потужний голос України у всьому світі. Перший концерт відбувся 21 квітня у філармонії Варшави, яка зустріла музикантів аншлагом та оваціями..

 

Як інформує УМ, про це повідомили організатори туру.

 

«Українські музиканти сьогодні мають стати голосом України та голосом тих українців, котрі через військову агресію росії його вже не мають. Для усіх них, ми маємо захищати та поширювати українську культуру, спонукаючи людей по всьому світу почути безстрашних українців, які виборюють мир для всієї Європи. Вшанувати людей, чиї життя стали надто дорогою ціною за свободу. Допомогти нам зброєю для того, щоб зупинити ці втрати та наблизити українську перемогу якомога скоріше», — зазначають організатори.

 

Для свого туру «Voice of Ukraine» Kyiv Symphony Orchetsra підготував програму, яка презентує українську оркестрову музику від її зародження у 1770–х роках до шедеврів XX століття: Симфонія №1 До мажор (близько 1770–х) Максима Березовського (1745–1777), Симфонія №3 ор. 50 (1951) Бориса Лятошинського (1895–1968), «Мелодія» (1982) Мирослава Скорика (1938–2020).

 

Знані українські скрипалі Діана Тищенко та Олексій Семененковиконають сольну партію у Поемі op. 25 (1896) Ернеста Шоссона (1855–1899). Ці роботи є чудовим свідченням того, що Україна ніколи не залишалася осторонь основних європейських культурних процесів і її спадщина органічно вписується в різноманітну карту великої європейської родини.

 

Ініціативу музикантів підтримали Міністерство оборони, Міністерство культури та інформаційної політики України, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти — Kyiv Symphony Orchestra у повному складі перетнути кордон, щоб здійснити концертний тур іншими країнами Європи. Крім того, тур підтримали Міністерство культури та національної спадщини Польщі, Національний інститут музики та танцю.

 

«Вони повинні справлятися зі скрушною інформацією про те, що відбувається в Україні, переконувати європейську громадську думку, а тим більше європейських політиків, що ми повинні діяти рішуче», — відзначив заступник Прем’єр Міністра, Міністр культури та національної спадщини Польщі, професор Пйотр Глинський.

 

Після Варшави, концерти туру були "відіграні"в Лодзі (23 квітня), Дрезден (25 квітня), Ляйпцигу (26 квітня), Берліні (27 квітня). Крім того музиканти проведуть концерти в Вісбадені (28 квітня), Фрайбурзі (29 квітня), Ганновері (30 квітня) та Гамбурзі (1 травня).

 

Запобігаючи розповсюдженню хибних тверджень щодо концертного туру Kyiv Symphony Orchestra організатори зазначають:

 

— Kyiv Symphony Orchestra їде в концертний тур Європою НЕ тому, що музиканти оркестру потребують евакуації з території України; команда Kyiv Symphony Orchestra працювала над організацією туру для того, щоб стати голосом України закордоном, адже це є необхідним інструментом культурної дипломатії у період війни

 

— оркестру Kyiv Symphony Orchestra НЕ загрожує розпуск, а організація концертного туру НЕ є рішенням для забезпечення виживання оркестру

 

— подальше працевлаштування музикантів Kyiv Symphony Orchestra в закордонних колективах НЕ передбачено адміністрацією оркестру; після завершення туру колектив Kyiv Symphony Orchestra повертається до України, а чоловіки, які виїхали з оркестром у тур, мають обов’язок повернутися в Україну згідно з дозволом Міністерства оборони на їхній виїзд за межі України під час воєнного стану.

 

Чимало українських музикантів висловлюють свою підтримку країні та містам-героям. Так, Святослав Вакарчук записав пісню, присвячену захисникам Маріуполя, а гурт Kalush виступив з імпровізованим концертом в Ірпені.

 

Як повідомляла УМ, в межах Венеційської бієнале до 30 червня у галереї Galleria Continua італійського міста на воді проходитиме виставка української мисткині Жанни Кадирової «Паляниця» (Pallianitsa). Із дня відкриття 20 квітня вона вже встигла отримати немало схвальних відгуків.