Народна артистка Лариса Хоролець померла на 74-му році життя

23:12, 12.04.2022
Народна артистка Лариса Хоролець померла на 74-му році життя

Перша Міністерка культури незалежної України Лариса Іванівна Хоролець. (facebook.com/ukrainiantheater)

Народна артистка України, перша Міністерка культури незалежної України Лариса Іванівна Хоролець пішла у засвіти на 74-му році у вівторок, 12 квітня.

 

Драматургиня до останнього продовжувала викладацьку діяльність, грала в театрі, брала активну участь у громадських заходах, але серце зупинилося…

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Національна спілка театральних діячів України у соцмережах.

 

«Сьогодні на 74-му році життя зупинилося серце Лариси Іванівни Хоролець, народної артистки України, першої Міністерки культури незалежної України,  завідувачки кафедри режисури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, актриси театру та кіно, драматургині,  доцентки», - йдеться у повідомленні.

 

Учасники Всеукраїнського конкурсу професійних читців ім. Лесі Українки, що відбувся у Луцьку в 2018 році, запам'ятали її професійне виконання поезії та доречні поради.

 

«Пам'ятаємо її талант, людяність та теплоту. Щирі співчуття рідним, колегам, учням. Світла пам'ять добрій людині», - додають колеги померлої.

 

 

Тетаральний критик Олег Вергеліс нагадує, що з 1973 року Хоролець працювала в Київському театрі імені Івана Франка, грала у виставах режисерів Сергія Сміяна, Дмитра Алексідзе.

 

«В її репертуарі 70-х переважали п'єси Миколи Зарудного та Олекси Коломійця. Коли 1978-го театр імені  Франка очолив режисер Сергій Данченко, то відразу запропонував їй зіграти Анну у  видатній п' єсі Івана Франка "Украдене щастя". На цій ролі тоді  в розподілі були три провідні актриси: Плотнікова, Герасименко, Хоролець і дещо пізніше   у легендарну постановку увійшла  актриса Ірина Дорошенко», - пише пан Вергеліс.

 

Театральний критик пригадав, що останній раз він бачив Ларису Іванівну взимку 2018-го у Спілці письменників Украіни на вулиці Банковій, коли збирав матеріали для книжки про актрису Нонну Копержинську, з якою ще 1957-го Хоролець  знімалася в одному кінофільмі -  "Партизанська іскра" (то був дебют Хоролець у кіно).

 

До речі, 7 липня 1991 року Лариса Хоролець стала міністром культури УРСР, а з  24 серпня 1991 року по 17 листопада 1992 року - вона перший міністр культури незалежної Украіни.

 

Поховати Ларису Хоролець мають на Байковому кладовищі.

 

Як повідомляла "УМ", Заслужена артистка України Оксана Швець загинула під час ворожого ракетного обстрілу в Києві.