Гурт «Жадан і Собаки» гучно завершив Книжковий Арсенал, відео

00:10, 28.06.2021
Гурт «Жадан і Собаки» гучно завершив Книжковий Арсенал, відео

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» проводиться Мистецьким арсеналом з 2011 року.

Ювілейний Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» завершився гучним концертом Сергія Жадана та гурту «Жадан і Собаки» у неділю пізно ввечері.

 

Про це повідомляють журналісти «України молодої» з місця події.

 

Фестиваль тривав 5 днів, Мистецький арсенал зібрав для цього понад 200 видавців, ілюстраторів та інституцій культури. У межах Фестивалю відбулося понад 300 подій — презентацій, дискусій, концертів, перформансів, лекцій. У просторі Мистецького арсеналу під час фестивалю відбулось 16 виставок.

 

 

Організатори зазначають, що дотримуючись карантинних норм, фізичний простір історичної будівлі Мистецького арсеналу прийняв на 30% менше людей, ніж 2019 року.

 

Проте вперше велику частину подій тисячі людей зі всієї України та світу могли дивитись у безкоштовній трансляції. Зокрема і в 187 бібліотеках України та світу, де на перегляди трансляцій Фестивалю збирались компаніями.

 

Директорка Мистецького арсеналу Олеся Островська-Люта говорить, що на такій успіх організатори навіть не розраховували:

 

«Фестиваль готувався в умовах цілковитої невизначеності, обставини, в яких він організовувався, постійно змінювались. Проте настрій команди залишався один — будь що провести Х Книжковий Арсенал, підтримати бодай трохи середовище книжки, мистецьке середовище, хай і в нетиповий час — у червні замість травня, хай і з мінімальною кількістю відвідувачів.

 

Проте результати перевершили наші очікування — читачі, письменники, видавці, ілюстратори, дизайнери, музиканти, художники зустрілись нарешті разом. А книжка була і залишається для цих людей полем взаємодії».

 

Задля безпеки і свободи дітей та їхніх батьків дитяча частина Х Книжкового Арсеналу вперше розбудована у дворі комплексу.

 

Координаторка Фестивалю Юлія Козловець підсумовує:

 

«Ми впровадили багато нетрадиційних рішень цього року, робили і продовжуємо робити те, що ніколи не робили до цього червня. Завдяки цим рішенням нам вдалося розвантажити простір будівлі Арсеналу і уникнути скупчень. Відвідувачі і видавці мали більше простору, більше повітря, почувалися вільніше. Ми також зафіксували зворотній зв’язок від усіх і будемо удосконалювати умови участі у Фестивалі на 2022 рік».

 

Фокус-тема Фестивалю – «Оптимісти Скептики», куратор фокус-теми — Ростислав Семків. Запрошений куратор-письменник — Сергій Жадан. Усього було проведено 8 кураторських програм, зазначають організатори Книжкового Арсеналу.

 

 

У фінальній день Х Книжкового Арсеналу були оголошені переможці підліткового письменницького конкурсу «Антитвір». Перемогу в ньому здобула 14-літня Ангеліна Гузій з міста Ніжин.

 

До роботи Х Книжкового Арсеналу долучилось понад  400 волонтерів.

 

Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» проводиться Мистецьким арсеналом з 2011 року. Його місія — створювати такі взаємодії між людьми, спільнотами, інституціями, коли поєднання естетичного переживання та інтелектуального включення в контексті книги посилює спроможність людини та суспільства.

 

 

Як повідомляла "УМ", уряд планує розвивати видавництво книг і підвищувати попит на українську книгу.