В Саду Шевченка у Харкові протестують через заборону на музику

14:26, 29.05.2021
В Саду Шевченка у Харкові протестують через заборону на музику

Музиканти гурту «Папа Карло» пригадують, як і самі починали грати саме на вулиці.

Небайдужі харків’яни вже тиждень влаштовують акції протесту під гаслом «Сад Шевченка — не концтабір!» біля пам’ятника Кобзарю у Харкові.

 

Причина: Харківська міськрада заборонила музикантам грати в Саду імені Шевченка.

 

Тож минулої п’ятниці активісти і музиканти провели одразу два концерти-протести.

 

Як інформує Україна молода, про це пишуть місцеві ЗМІ в суботу.

 

Так, на знак протесту в Саду Шевченка відбувся концерт за участю гуртів Alcogol Ukulele і Папа Карло, композитора і співака Бориса Севастьянова, кобзаря Івана Сеніна та інших.  До них приєдналися активісти громадських і політичних організацій.

 

Василь Рябко лідер гурту «Папа Карло» сам починав грати саме з вулиці. Каже, його шокують дії охорони, яка буквально ізолює музикантів від перехожих.

 

«Дуже цікаво, що це робить якась невідома нікому муніципальна охорона, яка підміняє собою поліцію. Взагалі незрозуміло, навіщо вона потрібна», - каже пан Василь.

 

Протест підтримав і кобзар Назар Божинський. Його формат — саме виступи на вулиці, як у стародавніх українських музик. Чоловік переконаний, його гра не порушує жодної норми закону.

 

Людей обурює, що 26 травня охоронці парку намагалися заборонити грати навіть 72-річному кобзарю Миколі Гришку, який грає тут вже протягом двадцяти років і якого добре знають не лише харків’яни, але й гості міста.

 

Наступного дня на його захист стали активісти «Правого сектора»: охоронці на відстані спостерігали за тим, як музикант грає, але не наважилися підійти з претензіями. Активісти сиділи поруч із плакатами «Парк для харків’ян, а не для мера».

 

                                     Кобзар Микола Гришко.

 

А тиждень тому трубачу Костянтину Олійнику охоронці саду Шевченка забороняли грати, заявляючи, що мають розпорядження щодо вуличних музик у саду; чоловікові погрожували, оточили його, відтіснивши від перехожих.

 

Наступного дня музикант на знак протесту грав біля входу до міської ради на площі Конституції.

 

«Ми зібралися не лише за свободу, за волю Саду Шевченка, ми зібралися за свободу нашого міста. Мета акції в тому, щоб харків’яни могли вільно розпоряджатися міським простором. Це наш парк, як і інші парки та сквери. Це не міська рада, це наш міський, громадський простір. Заборона – чистий волюнтаризм, маячня. Це намагання Терехова бути більшим Кернесом, ніж сам Кернес», - заявив депутат Харківської міської ради, керівник ГО «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Булах.

 

Лідер «Національного корпусу» в Харкові Костянтин Немічев зазначив: «Після заяви секретаря міськради про заборону грати музикантам у саду Шевченка виникло запитання – навіщо взагалі парки? Для того, що гарно проводити час, відпочивати. А нас хочуть загнати під скло, як у Радянському Союзі».

 

 

«Збирати на капелюх» - один із видів праці, люди діляться своїм талантом. Це дуже класно для атмосфери міста», - зазначив композитор Борис Севастьянов.

 

Правопорядок на акції, яка зібрала близько 200 учасників, забезпечували 25 поліцейських, повідомили у відділі комунікації поліції Харківщини.

 

Зауважимо, що 21 травня секретар Харківської міськради, в.о. міського голови Ігор Терехов заявив, що до нього в соцмережах звернувся харків'яни з проханням зробити Сад Шевченка тихішим місцем. Вуличним музикантам він запропонував виступати на майданчику біля оперного театру.

 

Як повідомляла "УМ", у Харкові скасовано статус російської мови як регіональної.