Серіал «Слов’яни»: відбулася прем’єра українсько-словацького історичного фентезі, відео

19:06, 27.03.2021
Серіал «Слов’яни»: відбулася прем’єра українсько-словацького історичного фентезі, відео

«Слов’яни» – історичний серіал із елементами фентезі про життя давніх слов’ян на межі VI-VII століть.

Прем’єра історичного серіалу з елементами фентезі «Слов’яни» відбулася на словацькому телеканалі TV JOJ.

 

Серіал є спільним проєктом України та Словаччини. Україномовну версію драми незабаром презентують на телеканалі «1+1».

 

Як передає Україна молода, про це інформує прес-службіа «1+1» та портал «Нове українське кіно».

 

Наразі серіал «Слов’яни» подивилося 14% населення Словаччини (дані телеканалу TV JOJ).

 

 

«Серіал зібрав біля екранів майже сімсот тисяч глядачів, з часткою перегляду 27.7%, відповідно, зайняв лідерську позицію. Це результат роботи двох  професійних команд: української та словацької, та їх бажання зняти масштабний, якісний 12-ти серійний історичний проект», – зазначає один з продюсерів стрічки Юрій Карновський.

 

 

Зауважимо, що «Слов’яни» – історичний серіал із елементами фентезі про життя давніх слов’ян на межі VI-VII століть. В його основі лежать традиції та міфологія давніх слов’ян.

 

У фільмі можна буде побачити справжні давньослов’янські обряди, реконструйовані вченими-фольклористами, та почути фрагменти замовлянь, записаних від найстарішої жительки України, знахарки з Чернігівщини Христини Нагорної (1900—2017 рр.).

 

 

Дія серіалу розгортається одночасно у двох слов’янських поселеннях — городищі землеробів Фурнау та схованому високо в Карпатах селищі мисливців і пастухів Великий Стіл, де живе головна героїня — юна травниця Драга, яка шукає спосіб врятувати свого брата, який перетворився на оленя.

 

Одного разу олень приводить її до непритомного пораненого незнайомця, який не пам’ятає, хто він. Завдяки своїм чарівним здібностям Драга рятує чужинця, дає йому ім’я та пускає у своє життя. Разом вони намагаються з’ясувати, хто він такий, але чим більше дізнаються, тим більша загроза нависає над всіма жителями слов’янського городища Великий стіл.

 

 

Більшу частину матеріалу знімали влітку 2019-го поблизу селищ Дениші та Тригір’я на Житомирщині. В мальовничому лісі спеціально для зйомок побудували два давньослов’янські городища – знімальна група майже півроку прожила там на березі річки Тетерів.

 

Одним з постановників трюків став Матуш Лайчак, який працював над трюками в американському телесеріалі “Гра престолів” та “Дракула” 2020 року. Він також приймає участь у бойових сценах серіалу “Слов’яни”. Також над трюками працював українець Ілля Юрчишин та словацький каскадер Роман Янкович, який має досвід роботи зі Стівеном Спілбергом.

 

В історико-пригодницькому серіалі, що має розкрити таємницю виникнення першої слов’янської держави Само, для героїв підбирали безліч типів автентичної зброї, адже там перетин культурних нашарувань.

 

12-серійний ґрунтується на реконструкції історичного періоду, в якому імена та образи головних героїв – невигадані. Головний герой стрічки – перший відомий за іменем слов’янський князь Влад.

 

 

У серіалі знімалися: Юрай Лой, Поліна Носихіна, Томаш Машталір, Яна Квантікова, Душан Цінкота, Макар Тихомиров, Ріхард Аутнер, Олег Мосійчук, Олександр Мавріц, Анди Гриц, Зузана Фіалова, Олександр Рудинський, Анна Адамович, Ольга Ясінська, Тетяна Міхіна, Олексій Тритенко, Євгенія Шимшир’ян, Ашот Арушанов, ведучий «Сніданку з 1+1» Руслан Сенічкін та інші.