Легенда Опішні: видатний гончар Василь Омеляненко помер у віці 95 років

22:33, 29.01.2021
Легенда Опішні: видатний гончар Василь Омеляненко помер у віці 95 років

Василь Омеляненко і його робота «Лев при двох головах».

Видатний український гончар Василь Омеляненко помер у віці 95 років у рідному селі Опішня на Полтавщині в п’ятницю.

 

Як передає Україна молода, про смерть легендарного гончаря повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ніч на суботу.

 

«Зупинилось серце видатного українського гончаря Василя Онуфрійовича Омеляненка. Внесок майстра глиняної іграшки та зооморфної скульптури у становлення народних художніх промислів неоціненний для країни", - написав міністр.

 

За його словами, він не був знайомий з Василем Онуфрійовичем особисто, але його роботу "Лев при двох головах" бачив наживо, і це "щось казкове та унікальне".

 

Олександр Ткаченко нагадав слова самого митця про свій твір: "Лев, як символ мужності й сили, символізує всіх українців. А дві голови, щоб бачити друзів і ворогів на Сході та Заході".

 

Урядовець також наголосив:

 

«Він легенда Опішні. Його цінують на Полтавщині. І справедливо, щоб ним стала пишатись вся Україна. Зробимо у міністерстві все, щоб сприяти цьому. І щоб якомога більше українців завітали до Опішнянського парку глиняної скульптури та познайомились із роботами Майстра. Боляче лише, що посмертно».

 

До речі, як повідомляла "УМ", скульптурний шедевр «Лев при двох головах» у музеї Опішні вважають перлиною своєї колекції, оскільки місцевий майстер Василь Омеляненко зумів чималого за розміром царя звірів (2,5 метра довжиною і майже метр заввишки) виліпити монолітним, тобто без жодного фрагментарного шовчика. У гончарному ремеслі така унікальна праця прирівнюється до дива, тому в музеї «увічнили» не лише скульптуру та ім’я автора, а й шматочок музейного подвір’я, де те диво з’явилося на світ.

 

 

Зауважимо, що 95-річний Василь Омеляненко був найстаршим майстром народної творчості України. Жив і працював у селі Опішня на Полтавщині.

 

Гончарну глину вперше взяв у руки, коли йому було 9 років. Про те, що з неї можна ліпити свищики, дізнався від дядька.
 

Заслужений майстер народної творчості Української РСР (1976), лауреат Премії імені Данила Щербаківського (1995), Національної премії України імені Тараса Шевченка (1999). Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України (1998) та Національної спілки художників України (1971).

 

Василь Омеляненко  брав участь у численних виставках та конкурсах, як в Україні, так і за кордоном: у Бельгії, Канаді, Японії, Болгарії, Югославії, Польщі, США, Норвегії, Великій Британії та інших країнах світу.