Голодомор 1932-1933: «Ціна правди» визнано серед кращих фільмів року - The Guardian

18:15, 19.05.2020
Голодомор 1932-1933: «Ціна правди» визнано серед кращих фільмів року - The Guardian

"Ціна правди" розповідає про Ґарета Джонса, який у 1933 році вирушив до СРСР та на власні очі побачив Голодомор в Україні.

Відоме британське видання The Guardian визнало стрічку «Ціна правди» (Mr Jones) Аґнєшки Голланд про Голодомор в Україні одним з кращих фільмів року і включило його до свого списку.

 

Як передає «Україна молода», відповідний список кращих фільмів, серед яких  і «Ціна правди», розміщено на сайті видання.

 

«У Аґнєшки Голланд є реальна історія, яку вона розповідає - історія, про яку мало говорять, - і один, переконливий і приємний персонаж, який її розповідає. Це сильний фільм», - йдеться у публікації.

 

Фільм «Ціна правди» було створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Польського інституту кінематографії, Kraków Film Commission, ORKA, Kino Świat та компанії Creative Scotland.

 

Кіно розповідає правдиву історію британського журналіста Ґарета Джонса, який у 1933 році вирушив до СРСР та на власні очі побачив страшні злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні.

 

У 1933 році вельський репортер Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на «радянську утопію», яка не має нічого спільного з реальністю. І Ґарет, попри погрози, розпочинає розслідування.

 

Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

 

У листопаді 2019 року президент України Володимир Зеленський відзначив орденом княгині Ольги III ступеня режисера фільму «Ціна правди» Аґнєшку Голланд за вагомий внесок у вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу - Голодомору 1932-1933 років в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор.

 

Загалом до рейтингу видання The Guardian увійшли 30 стрічок. Серед них - фільм-тріумфатор цьогорічного «Оскару», відоме південнокорейське кіно «Паразити» та картина-володарка «Золотого глобусу» драма британського режисера Сема Мендеса «1917».

 

Як повідомляла "УМ", наприкінці минулого року 82% українців визнавали Голодомор геноцидом

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодомор 1932-1933: причиною смерті українців вказували їхню національність.