Чорний ворон: причини для перегляду телепрем’єри

17:08, 17.05.2020
Чорний ворон: причини для перегляду телепрем’єри

Автор роману "Чорний ворон" Василь Шкляр читає в картині закадровий текст.

Повнометражна історична стрічка «Чорний ворон», створена за мотивами відомого роману Василя Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон» (2009), не залишить байдужими українських телеглядачів у неділю, 17 травня ввечері.

 

Після кінопрокату в грудні 2019 року автори фільму підготували телепрем’єру історичної стрічки «Чорний ворон», яка відбудеться вже сьогодні о 21:00 на телеканалі «1+1».

 

Автори фільму закликають приєднуватись до перегляду драми та ділітися враженнями у коментарях.

 

Заступник редактора газети «Україна молода» Валентина Самченко називає наступні причини для того, щоб провести цей недільний вечір перед телевізором і подивитися «Чорний ворон»:

 

Бо Москаль Павло грає одну з центрових ролей.

 

Бо Василь Шкляр (і текст закадровий читає).

 

Бо Тарас Цимбалюк (це той, що Карпо у "Спіймати Кайдаша").

 

Бо чарівна і мудра Наталя Сумська (не я одна казала їй це на презентації).

 

Бо «Веселі, брате, часи настали…» Святослава Вакарчука.

 

Бо Холодний Яр.

 

«Тому вмикайте 17 травня, о 21.00 "плюси" - якщо не бачили фільм "Чорний ворон", - написала Валентина Самченко на своїй сторінці у Facebook. - Ну, і для того, щоб показати власнику й менеджменту телеканала, що українська мова не лише для комедій».

 

 

Фільм розповідає історію життя отамана Івана Чорноуса (він же Черноусов, він же Чорний Ворон, прототипи головних героїв – реальні історичні особистості), якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки. Режисером національного бестселера виступив Тарас Ткаченко («Гніздо горлиці»).

 

Стрічка знята за мотивами однойменного роману-бестселера Василя Шкляра та відтворює одну з найбільш трагічних сторінок в історії України. Роман вийшов у 2009-му, а через рік Шкляр створив благодійний фонд «Холодноярська республіка», щоб організувати збір коштів на зйомку фільму.

 

В основі роману лежить історія боротьби гайдамаків Холодного Яру, які підтримали Симона Петлюру і УНР. Але до 1922 року, коли ми бачимо героїв книги, червоні вже розгромили як білі частини денікінців, так і війська Петлюри. Однак холодноярські козаки не змирилися з більшовицьким вторгненням і продовжували боротися в лавах численних партизанських загонів. Чорний Ворон став на чолі одного з таких формувань, які воювали під анархічним чорним прапором з написом «Воля або смерть».

 

Контакт режисера Ткаченка з письменником Шкляром був відмінний, якщо останньому довірили навіть читати в картині текст «від автора». Зйомки вже повнометражної картини стартували в жовтні 2018-го, а завершилися в травні 2019 року.

 

 

Як повідомляла «УМ», акторка Наталя Сумська стала переможницею Четвертої Національної кінопремії "Золота Дзиґа" у номінації "Найкраща жіноча роль другого плану" за роль ворожки Явдохи у повнометражному фільмі "Чорний ворон".

 

Головну роль Івана Черноусова, який бере собі псевдо «Чорний ворон», зіграв відомий за серіалами уродженець Черкащини Тарас Цимбалюк.

 

За телевізійними ролями відомі також багатьом українські актори Олексій Тритенко, Павло Москаль, Ксенія Данілова та інші виконавці ролей у прокатному фільмі «Чорний ворон». Наживкою для любителів ТБ, яких, схоже, продюсери вирішили заманити і в кінотеатри, — є також і співак Сергій Бабкін.