Андрій Єрмоленко створив плакат із закривавленим маком: «Ніколи? Знову…»

22:39, 08.05.2020
Андрій Єрмоленко створив плакат із закривавленим маком: «Ніколи? Знову…»

Мак пам’яті художник Андрій Єрмоленко зобразив на плакаті у вигляді кульового поранення в область серця зі слідами крові, що розтікаються по вишиванці.

Художник Андрій Єрмоленко, відомий своїми оригінальними мистецькими проектами, знову вразив українців.

 

Цього разу митець створив пронизливий плакат до 75-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, який лаконічно демонструє пожертву  України в тій страшній війні, її внесок у перемогу і проводить паралель між минулим і сучасним.

 

Як інформує «Україна молода», графік Андрій Єрмоленко оприлюднив свій плакат у День пам’яті і примирення, 8 травня у Facеbook.

 

Мак пам’яті художник зобразив на плакаті у вигляді кульового поранення в область серця зі слідами крові, що розтікаються по вишиванці.

 

 

Відоме гасло «Ніколи знову» митець обіграв на постері по-іншому: «Ніколи? Знову…», натякаючи на війну з російськими окупантами на Донбасі.

 

На пронизливий плакат відреагувало чимало відомих українських діячів політики і культури.

 

«Українські художники продовжують вражати. Цього разу Андрій Єрмоленко. Дякую», - написав нардеп, колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 

"Дякую, Андрію Єрмоленко! Це дуже влучно!", - написав екснардеп Борислав Береза. 

 

Актриса Ірма Вітовська-Ванца також перепостила плакат художника і закликала українців заповнювати свої історичні пробіли, щоб не повторювати помилок минулого в майбутньому.

 

«Для України ця війна має особливу жахливу правду, бо вона почалась набагато раніше... Українці воювали в усіх воюючих сторонах. І часто їх присутність в них відбувалась поза їх волею. Українці, що були призвані до угорської та румунської армій (українці Закарпаття, Буковини і Бессарабії), українці, що були призвані до польського війська (Галичина, Волинь), українці, що воювали в лавах радянської армії, в лавах УПА, українці, що воювали в різних військових загонах супротиву та партизанських загонах, українці, що воювали у військах США, Великобританії, Канади, Франції», - написала Ірма Вітовська про своє бачення плаката художника.

 

 

Андрій Єрмоленко – педагог, науковець, художник, відомий своїми оригінальними мистецькими проектами. Широко відомий в Україні завдяки нашивкам для сотень Євромайдану і воїнів АТО (зокрема, «Укроп»), та серії неофіційних логотипів для найбільших міст України «United Colours of Ukraine».

 

Андрій Єрмоленко також створив серію робіт «Шевченкініана», де Шевченко був виставлений у ролі Будди, рок-зірки, міліціонера.

 

Раніше, в ексклюзивному інтерв'ю "України молодій", Андрій Єрмоленко розповів, чому вирішив зобразити Шевченка, Лесю Українку, Франка зі зброєю — бо вони відстоюють Україну зі зброєю в руках.