Емма Андієвська визнана лауреатом Шевченківської премії з літератури

20:31, 09.02.2018
Емма Андієвська визнана лауреатом Шевченківської премії з літератури

Твори Емми Андієвської вивчають українські школяри у 6 класі.

Шевченківський комітет визначив лауреатів Шевченківської премії-2018. На підставі рішення комітету буде внесене подання на розгляд Президента України Петра Порошенка.

 

Про це написав член комітету премії Ростислав Семків на своїй сторінці у Facebook  у п’ятницю.

 

За результатами голосування комітету Шевченківської премії Емма Андієвська отримає Шевченківську премію з літератури 2018 року. Вона здобула 23 голоси учасників комітету.

 

Емма Андієвська відома як художниця, поетеса та письменниця. З 1943 року живе у Берліні, пізніше - в Мюнхені та Нью-Йорку.

 

Емма Андієвська є авторкою двадцяти дев'яти поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів та понад дев'яти тисяч картин. Належить до Національної спілки письменників України з 1994 року, українського ПЕН-клубу та Професійного об'єднання художників Баварії.

 

У жанрі публіцистики найбільше голосів набрав Сергій Плохій (19) - українсько-канадсько-американський історик, професор української історії та директор Українського наукового інституту у Гарварді.

 

Тоді як у жанрі музичне мистецтво лауреатом стала Вікторія Польова (21),  композиторка, членкиня Національної спілки композиторів України.

 

Вікторія Польова – лауреатка Мистецької премії "Київ" ім. Артемія Веделя (2013), міжнародного конкурсу "Spherical Music" (США, 2008), Премія імені Бориса Лятошинського (2005), Всеукраїнського конкурсу композиторів "Псалми Третього Тисячоліття" (I премія, 2001), Премії ім. Левка Ревуцького (1995).

 

Візуальні мистецтва – Павло Маков (19 голосів), художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України.

 

Кіномистецтво – Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузінов.

 

За словами Ростислава Семкова, цього року у комітеті вирішили відзначити не одного лауреата у номінації "Література, публіцистика, журналістика", а розбити її на трьох, оскільки не було претендентів у номінації "Театр".

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року.

 

Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам’ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

 

До складу комітету премії увійшли: кінознавець Сергій Тримбач, артист Олексій Богданович, театральний режисер Дмитро Богомазов, кінорежисер Сергій Буковський, хоровий диригент Микола Гобдич, письменниця Любов Голота, письменник Григорій Гусейнов, кінорежисер і телережисер Андрій Дончик, літературознавець Дмитро Дроздовський, письменник Сергій Жадан, мистецтвознавець Марія Задорожна, художник Анатолій Криволап, композитор Юрій Ланюк, журналіст, телеведучий Юрій Макаров, музикознавець Олександра Олійник, співак Тарас Петриненко, актриса Ада Роговцева, художник Сергій Савченко, літературознавець Ростислав Семків, кінорежисер Мирослав Слабошпицький, літературознавиця Елеонора Соловей, акторка Наталя Сумська, майстер народного мистецтва Олександра Теліженко, галерист, куратор Тетяна Тумасян.

 

У 2017 році лауреатами Шевченківської премії стали Іван Малкович, Богдана Фроляк, Микола Малишко та Степан Коваль.