Виставка японських ляльок в Історичному музеї розкриває секрети виховання дітей в Японії

11:02, 02.09.2017
Виставка японських ляльок в Історичному музеї розкриває секрети виховання дітей в Японії

У кожній країні є своя традиційна лялька, яка символізує місцевість, звідки походить і світогляд народу. Одні з найпопулярніших ляльок у світі є японські. З нагоди святкування року Японії в Україні у Національному музеї історії України (вул. Володимирська, 2) до 17 вересня проходить міжнародна виставка японських ляльок, на прикладі якої можна вивчити культуру Японії.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Суміна урочистому відкритті виставки розповів про найулюбленіші ляльки японців, які є чи не в кожній оселі на його батьківщині. За словами посла, в Японії є два офіційні вихідні дні, пов’язані з дітьми – це свято дівчаток (3 березня) та свято хлопчиків (5 травня). Окрасою цих свят є японські ляльки, які виставляють на почесному місці у домівці, де зростає дитя. На свято дівчаток основними ляльками є «Хіна мацукі» – імператор та імператриця в пишних вбраннях, які дарують подружжю під час вінчання. Коли в сім’ї народжується дівчинка, сім’я в подарунок отримує чи купує цілий комплект ляльок – придворних музикантів, обслуговуючий персонал палацу, воїнів, радників, а також меблі, посуд, обладунки. 

 

 

За місяць до свята дівчаток, на початку лютого, батьки дістають коробочки з ляльками і разом зі своїми юними принцесами розкладають їх по ярусах, починаючи з імператора та імператриці. Третього березня дівчинка святкує, навчаючись бути господинею. Вона вчиться як правильно вітати гостей, подавати їм солодощі та чай, користуватися та оберігати речі і меблі, освоює елементи ввічливості і пошани до інших.

 

«Ляльки мають бути прибрані з домівки до четвертого березня. Є прикмета, якщо ляльки залишаться на видному місці хоча б на день довше, це означатиме, що весілля майбутньої нареченої відходить на дуже пізній час», – пояснив посол Японії.

 

  

Шігекі Сумі звернув увагу, що родини, в яких підростають хлопчики, 5 травня прикрашають свою оселю наборами мініатюрної зброї та фігурок воїнів в обладунках, лялькових хлопчиків з мечами та стрілами. Батьки виголошують молитви, щоб їхні сини зростали мужніми і безстрашними як самураї.

 

    

 

«Після Другої світової війни за настирливим проханням США офіційне свято хлопчиків, де культом були зброя та обладунки, перейменували у свято дітей. Але простий народ не захотів перелаштовуватися. Люди все одно шанують у цей день саме хлопчиків», – додала Вікторія Мирончук,  координатор проектів Українсько-Японського центру НТУУ «КПІ».

 

Вона також підкреслила, що в Японії немає фемінізму. Свято дівчаток покликане виховати добру господиню, покірну дружину та навчити оберігати майбутню сім’ю.

 

  

 

Проводячи екскурсію між різноманітними ляльками, які сьогодні коштують більше тисячі доларів за пару, Вікторія Мирончук щоразу підкреслювала особливість кожної ляльки. Вона описала ляльки, які можуть знаходитися в оселі цілий рік, не будучи прив’язаними до свята.

 

Тут вирізьблені з дерева ляльки «Кокеші». Кажуть, що з них починалася історія створення матрьошок, Вікторія розповідає про матрьошок в японському стилі. Пані Мирончук порекомендувала уважно придивитися до благородних ляльок «Ішьогі – Шінно Кадзарі». В основі їхніх костюмів одяг, який носили аристократи 800-1200 років. Вона також попросила зосередитися на кімоно та зачісках ляльок. «А це ляльки з великими головами та світлою шкірою, що відображає миловидну зовнішність дітей», – усмінулася пані Мирончук при вигляді білющих пупсів, наче посипаних борошном.

  

 

«Виставка ляльок – це своєрідне змагання між майстрами. До речі, більшість майстрів Японії передають свої знання з покоління в покоління. Традиції виготовлення ляльок зберігаються століттями в одній родині. Також часто над однією лялькою працює кілька майстрів: хтось виготовляє основу, інший майстер шиє кімоно», – зазначила Вікторія Мирончук.

 

  

 

Директора Національного музею історії України Тетяна Сосновська підкреслила, що ця виставка показує унікальну японську культуру та є організованою з спільної ініціативи – Національного музею історії України і Посольства Японії в Україні.

 

  

 

«Кожна лялька несе в собі відгомін певного періоду в історії. Упродовж століть японська лялька вдосконалювалася і ставала ще витонченішою», – зазначила Тетяна Сосновська і запросила до музею всіх бажаючих, особливо дітей з батьками, оцінити японську елегантність і традиції.

 

  

 

До того як потрапити в Історичний музей, виставка японських ляльок кілька років мандрувала світом. Останніми японські ляльки побачили в Ірландії. Після 17 вересня виставка на короткий термін поїде у Дніпро, а тоді знову в Європу.

  

  

  

  

  

  

Фото НМІУ