Податок на землю-2023: власники паїв в Україні платитимуть більше

18:04, 18.11.2022
Податок на землю-2023: власники паїв в Україні платитимуть більше

За кожен гектар податок становитиме приблизно 1500 гривень (Фото з відкритих джерел)

Уже наступного року власники паїв мають сплачувати податок на землю, при чому за кожен пай, і навіть якщо ця земля за документами ніким не орендується. Однак будуть винятки, коли за деякі земельні ділянки платити не доведеться. 

 

Як інформує Україна молода, співзасновник земельної агенції "Volodar" Володимир Нагорний в ексклюзивному блозі розповів, хто буде звільнений від податку на землю.

 

 Вартість мінімального податкового зобов'язання (МПЗ) становитиме приблизно 1500 гривень за гектар.

 

З наступного року за кожний земельний пай потрібно буде сплачувати мінімальне податкове зобов'язання, яке приблизно дорівнює 1500 гривень з одного гектара землі. Для великих агрохолдингів та фермерів, які працюють легально, нічого не зміниться, адже вони й так сплачують податки. Причому середня величина податку на гектар у них становить 2300 гривень, тобто перевищує МПЗ.

 

Тим же невеликим фермерам, які самостійно обробляють кілька паїв, потрібно порівняти розмір податку, який вони платять зараз, із розміром мінімального податкового зобов'язання. Якщо МПЗ трохи вище, то просто доведеться доплатити різницю.

 

Цей закон №1914, яким запроваджується сплата МПЗ за кожен пай, має покінчити з тіньовою орендою землі, вважають законодавці. Зазвичай податок на землю сплачують орендарі. Однак, якщо "за паперами" ніхто землю не орендує, то платити МПЗ доведеться самим власникам паїв. Виходячи з того, що найчастіше розмір паю становить 3-4 га, то платити доведеться близько 4500 – 6000 гривень на рік. Для багатьох українців це величезні гроші. Тому вони змушені будуть здати свою землю в оренду легально.

 

Та все ж є земельні ділянки, власникам яких не доведеться платити МПЗ

До таких ділянок, зокрема, належать:

—розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії;

—розташовані на тимчасово окупованих територіях;

—ділянки, на яких знаходяться фортифікаційні споруди;

—ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами.

 

"Також не платитимуть і власники сільськогосподарських земель, які розміщені в межах населених пунктів", - пояснив Володимир Нагорний.

 

Як інформує Україна молода, через продаж землі дрібні фермери готуються до найгіршого