Кожна родина повинна мати теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки - Шмигаль

19:08, 12.10.2022
Кожна родина повинна мати теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки - Шмигаль

Уряд попередив українців про складну зиму і закликав заздалегідь підготуватися до холодів (Фото з відкритих джерел)

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликає українців підготуватися до важкої зими та придбати собі низку необхідних та теплих речей. 

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав на засіданні уряду.

 

«Не будемо прикрашати дійсність — ця зима буде важкою. Тому ще раз закликаємо всіх ретельно готуватися до зими. Бажано, аби в кожної родини був запас необхідних базових речей: теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки. Це важливо підготувати на випадок, якщо внаслідок масованих ракетних обстрілів зникне світло чи тепло», — сказав Шмигаль.

 

За його словами, центральна та місцева влада накопичили достатню кількість енергоресурсів, підготували мережі, закупили додаткове обладнання, забезпечують ремонти пошкодженої інфраструктури.

 

«Зараз готовність до опалювального сезону по країні — більш ніж 90%. Підготовлені також спеціальні пункти обігріву для населення, розроблено плани евакуації на випадок неможливості швидкого відновлення критичної інфраструктури», — сказав прем’єр.

 

Водночас він вкотре закликав, попри достатню кількість енергоресурсів для проходження цієї осені та зими, максимально їх економити.

 

«Ми вдячні всім українцям, які вчора та позавчора ввечері свідомо зменшили споживання електроенергії. Сумарно економія склала 10%. Ми також дякуємо мерам, головам громад, які відповідально поставилися до зменшення електроспоживання в громадах. З метою уникнення планових відключень ми маємо досягти свідомого зменшення споживання електроенергії з 17 до 22 години загалом по Україні на 25%»,— зазначив Денис Шмигаль.

 

Окремо прем´єр звернувся до бізнесу з проханням долучитися до свідомого споживання й у зазначений період вимикати зовнішню світлову електрорекламу та інші енерговитратні прилади. Такий відповідальний підхід дозволить мінімізувати застосування графіків відключення.

 

«Сьогодні я ще раз хочу звернутися до всіх українців із проханням зменшити споживання електроенергії у вечірні години. Мова не про те, щоб сидіти в темряві. Необхідно лише зменшити використання найбільш енергомістких приладів. Мінімізуйте використання електроплит, електрочайників, електроінструментів, обігрівачів та кондиціонерів, духовок та прасок, мікрохвильових печей, кавоварок, пральних і посудомийних машин», — сказав Шмигаль.

 

Укренерго закликає економити електрику не лише ввечері, а й вранці.

 

У Києві та області в середу, 12 жовтня, ДТЕК централізовано вимкнула світло через дефіцит потужності.

 

Увечері у вівторок, 11 жовтня, у Києві та центральних областях знову застосовуються обмеження споживачів, але вдень вдалося обійтися без них.

 

Зазначається, що з 11 жовтня компанія ДТЕК Київські електромережі на щоденній основі заздалегідь буде оприлюднювати ці графіки на сайті з  адресами і часом відключення.

 

Як відомо, зранку 10 жовтня росія здійснила масовану ракетну атаку по території України, унаслідок якої загинуло 19 осіб, понад сто осіб отримали поранення. Постраждали обʼєкти критичної інфраструктури в столиці та інших регіонах. У вівторок та середу росія продовжила ракетні обстріли України.

 

Як повідомляла УМ, у Києві та області електрику відключать на 2 години. Рішення про тимчасове обмеження електропостачання частині промислових підприємств та побутових споживачів було прийняте НЕК Укренерго.