Чорнобильську АЕС розграбували окупанти

21:15, 04.04.2022
Чорнобильську АЕС розграбували окупанти

Десантно-штурмові війська ЗСУ взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку Державного кордону України з білорусю. (Фото: Командування десантно-штурмових військ ЗСУ)

Російські окупанти, навіть попри опромінення, яке отримали чимало з них, не змогли відмовити собі у мародерстві на ЧАЕС і в Зоні відчуження.

 

Зокрема, під час відходу орки забрали із собою запасні частини до технологічного устаткування і 15 морських контейнерів.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів директор ЧАЕС Валерій Сейда в ефірі радіо НВ.

 

«Запасні частини вивозили в невідомому напрямку. З 15 морських контейнерів, які стояли на території малої будівельної бази, шість пішли в невідомому напрямку», — сказав пан Сейда.

 

При цьому, директор станції підкреслив, що «обладнання, яке забезпечує безпеку, та системи життєзабезпечення ЧАЕС, не було розграбовано і залишилось неушкодженим».

 

Наразі підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку Державного кордону України з білорусю.

 

Валерій Сейда каже, що наразі підрозділи ЗСУ займаються перевіркою та зачисткою території зони відчуження на предмет наявності ворожих ДРГ та вибухонебезпечних предметів.

 

Лише тоді можна провести ротацію персоналу на ЧАЕС.

 

«Ми передали їм, який би маршрут для ротації персоналу нам би хотілося зробити пріоритетним. Як тільки вони його обстежать і скажуть, що по ньому можна безпечно пересуватися, ми одразу проведемо ротацію», — наголосив Сейда.

 

Директор ЧАЕС нічого не знає про долю вивезених з території станції нацгвардійців, які охороняли станцію до війни і були взяті ворогом в полон.

 

«Нацгвардійці, які охороняли станцію, були вивезені в автозаках. Всі 169 осіб. Коли ми питали, де вони і що з ними, нам відповідали: «Не ваша справа. Вони будуть знаходитись на території рф», — зазначив Сейда.

 

Як повідомляла «УМ», російські війська, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти у зоні відчуження, 31 березня двома колонами вирушили в бік білорусі.

 

Перед тим окупанти примудрилися копати окопи у Рудому лісі і отримали чималі дози опромінення, дехто вже помер від радіації.