Путін про енергокризу: Європа помилилася з торгівлею газом на біржі

16:55, 06.10.2021
Путін про енергокризу: Європа помилилася з торгівлею газом на біржі

Путін проводить онлайн-наради в самоізоляції (Фото: http://kremlin.ru/)

Президент РФ Володимир Путін вперше прокоментував енергетичну кризу на європейському ринку після того, як вартість газу на біржі наблизилася до 1 950 доларів за тисячу кубометрів у середу.

 

На його думку, до енергокризи привели помилки керівництва Євросоюзу. Зокрема, відмова від довгострокових контрактів і перехід до біржової торгівлі газом.

 

Як інформує Україна молода, про це Путін заявив під час наради з питань розвитку енергетики.

 

«Світова економіка зараз успішно відновлюється після кризи минулого року, попит на енергоносії збільшується. Відповідно, ціни йдуть вгору. Як відомо, глобальний енергетичний ринок не терпить поспіху і вихляння. Інвестиційні плани тут мають довгостроковий характер», - цитують Путіна на сайті президента РФ.

 

За його словами, "різкі, необдумані дії призводять до серйозних дисбалансів".

 

Як приклад він навів ситуацію на європейському енергетичному ринку, "де в цьому році одночасно наклалися кілька несприятливих чинників".

 

Тож Путін вважає, що Єврокомісія припустилася помилки, коли згорнула довгострокові контракти і перейшла до біржової торгівлі газом.

 

"І з'ясувалося, це сьогодні стало абсолютно очевидним, що ця політика помилкова", - заявив господар Кремля.

 

Також він прокоментував ситуацію із транзитом газу через Україну:

 

"Наші контрактні зобов'язання щодо постачання через ГТС України - 40 млрд кубічних метрів газу на рік, і за дев'ять місяців цього року Газпром збільшив ці поставки, це прокачування через транспортну систему України, більш ніж на 8%".

 

За його словами, "можна з упевненістю сказати, що ми маємо перевищити свої зобов'язання з постачання газу через територію України".

 

При цьому, Путін вважає подальше збільшення транзиту газу через Україну невигідним, тому що поставки через нові газопроводи є дешевшими.

 

"Прокачування по нових системах є значно дешевшим, приблизно на 3 млрд доларів на рік - до відповідних обсягів поставок", - сказав президент РФ.

 

І додав, що поставки газу в Європу по нових трубопроводах у 5,6 разу зменшують обсяг парникових викидів в атмосферу.

 

На його переконання, Росія за підсумками року може знову вийти на рекордний обсяг поставок енергоносіїв в Європу.

 

"За перші дев'ять місяців цього року плюсом до минулого року - 18,8 млрд куб. м. Це плюс 15% до такого ж періоду минулого року. І якщо такий темп збережеться, ми можемо вийти також на ще один рекордний показник поставок в Європу наших енергоносіїв, і зокрема газу", - констатував Путін.

 

Президент РФ запевнив, що Газпром ніколи не відмовлявся збільшувати поставки газу в Європу за наявності відповідних заявок.

 

Нагадаємо, через недобір газу в Європі ціни на нього в цьому році зросли до рекордних розмірів.

 

У Єврокомісії вважають, що всю зиму ціни на газ будуть високими, а зниження очікується з весни.