Андрій Павловський заперечує штучне затягування із розмитненням вантажів

16:58, 09.09.2020
Андрій Павловський заперечує штучне затягування із розмитненням вантажів

Блокування майже 150 фур на митниці вже призвело до перебоїв із виробництвом.

Виконувач обов’язків голови Держмитслужби Андрій Павловський стверджує, що затримка вантажів при проходженні митних пунктів часто зумовлена не ручним втручанням працівників митниці, а роботою автоматизованої системи митниці України.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це Павловський заявив під час наради із представниками Американської торгової палати та Європейської бізнес асоціації у середу.

 

«Зараз ми спостерігаємо затримку вантажів на деяких митних пунктах. Але хочу зазначити, що жодного саботажу з боку митних органів не відбувається – йде робочий процес суто у правовому полі. Дійсно, тривалість митного оформлення може коливатися», - каже керівник митниці.

 

Пан Павловський пояснює, що багато чого залежить від самого суб’єкта оформлення: «Якщо до документів, змісту вантажу та його задекларованої вартості питань немає, то оформлення відбувається у найкоротші терміни. На сьогодні порушень законного періоду контролю (до 10 діб) на митницях ми не спостерігаємо».

 

Також голова відомства надав гарантії: прозорий бізнес не матиме проблем із проходженням митного контролю.

 

"На шляху автоматизації та удосконалення митних правил і процедур ми йдемо до європейської практики — мінімізуємо людське втручання. Оцінюючи вартість вантажу, ми користуємося автоматизованою системою аналізу та управлінням ризиками (АСАУР). І якщо АСАУР виявляє занижену вартість, то автоматично зупиняє оформлення до повного з’ясування деталей та перевірки документів. Ця система перевіряє вантажі підприємств вибірково і працює абсолютно незаангажовано", — заявив керівник Держмитслужби.

 

За його словами, компаніям, які не мають історії порушень, система надає статус "надійного суб'єкта".

 

"Це маркер того, що клієнт впродовж певного часу відповідає критеріям прозорості. І тоді його оформлення проходить максимально швидко. На нараді із Асоціаціями підприємців я акцентував: ми сприяємо бізнесу, який веде прозору діяльність і сплачує усі законні платежі до бюджету. Український чи будь-який інший бізнес, що дотримується всіх правил при оформленні вантажу, не має проблем на митниці", — підкреслив Андрій Павловський.

 

Зауважимо, що за даними «УМ», наприкінці минулого тижня регіональних керівників митниці викликали до Києва на нараду. Тоді ж у «ручному режимі» зупинили роботу  кількох митних пунктів пропуску на західному кордоні України.

 

До речі, блокування майже 150 фур на митниці вже призвело до перебоїв із виробництвом у 20 компаніях через затримку постачань сировини і вантажів.

 

Як повідомляла "УМ", три тижні тому Кабінет міністрів підтримав зміну керівництва Державної митної служби: тимчасово виконуючий обов’язки голови ДМС Ігор Муратов був звільнений, а новим т.в.о. голови митниці призначено Андрія Павловського, який обіймав посаду заступника.