Милованов не бачить фінансової кризи в Україні

11:35, 26.06.2020
Милованов не бачить фінансової кризи в Україні

У 2020 році бюджетний дефіцит в Україні майже 300 мільярдів гривень.

У 2020 році бюджетний дефіцит в Україні є досить високим – це близько 8% від ВВП, тобто майже 300 мільярдів гривень. Наразі його можна профінансувати. Це завдяки програмі МВФ та іншим правильним діями уряду, Нацбанку і парламенту.

 

Як інформує УМ, про це в ефірі 24 каналу заявив ексміністр економіки Тимофій Милованов, однак, наголосив, що ситуація є не стабільною.

 

"Напркилад, можна втратити незалежність Нацбанку, якщо там будуть кадрові перестановки, і тоді налякаються ринки і ми не зможемо фінансувати, буде інфляція, і почне падати курс гривні, і всі ці проблеми перекинуться на реальний сектор", – пояснив Милованов.

 

"Наразі ми бачимо кризу в реальному секторі – нема роботи в людей, фірми банкрутують. Але фінансової кризи немає. Нам би не хотілось, щоб фінансова криза вдалась до реальної", -  зазначив ексміністр.

 

За його словами, яких проблем в економіці нам чекати, залежатиме від роботи уряду.

 

"Зараз уряд не довиконує надходження і так само недовиконує видатки. Тому відносний відсоток бюджетного дефіциту буде залишатись таким самим, як залишався. Наразі це все схоже на те, що бюджет буде виконано, але це залежить також від того наскільки жорстким буде обмеження карантину під час другого спалаху і чи економічні або політичні негаразди не призведуть до помилок у нових кадрових призначеннях або в економічній політиці", – додав він.

 

Як повідомляла УМ, прем’єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує, що відновити економіку після карантину вдасться вже у другій половині 2020 року.