В Києві дозволять літні майданчики за 1 гривню

14:58, 13.05.2020
В Києві дозволять літні майданчики за 1 гривню

Від сплати податку звільнили осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Київська влада підготувала проект рішення Київради, за яким пропонує встановити символічну фіксовану суму пайової участі у розмірі 1 гривня для літніх та сезонних майданчиків, щоб підтримати бізнес в умовах пандемії.

 

Як інформує УМ, про це Кличко сказав на онлайн-пресконференції 13 травня

 

"Розуміючи, що бізнес несе втрати і йому потрібна допомога, ми підготували рішення Київради про запровадження для літніх та сезонних майданчиків кафе і ресторанів символічної фіксованої сплати пайової участі у сумі 1 гривня. Для літніх майданчиків – до кінця жовтня цього року. Для сезонних – до кінця грудня", - сказав він.

 

Він додав, що літнім та сезонним майданчикам, які отримували документи у 2019 році, Департамент містобудування та архітектури видаватиме нові документи на розміщення без опрацювання і зайвих погоджень, за 2 робочих дні. Так само швидко зможуть отримати дозволи і нові майданчики.

 

Мер також нагадав, що місто надало 50 % знижку для малого та середнього бізнесу на сплату за оренду комунального майна. А у випадку неможливості використання об’єкта орендарів комунального майна звільнили від оплати оренди на період карантину.

 

Також з 1 березня до 30 квітня фізичних осіб-підприємців звільнили від сплати єдиного соціального внеску.

 

Кличко додав, що міська влада відновила співпрацю з Фондом розвитку підприємництва, тож бізнесмени столиці зможуть отримати від фонду фінансування на реалізацію інвестпроектів.

 

При цьому, за словами мера, сама столиця через карантин втратила уже 1,5 млрд гривень, бо практично не отримує податків та зборів, які надходили від малого та середнього бізнесу.   

 

Водночас, сьогодні Рада в 321 голос ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №2166 про внесення змін до закону про збір та облік ЄСВ.

 

Закон удосконалює норми законодавства щодо нарахування і сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

 

Зокрема, перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, доповнили особами, які ведуть незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Вони зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови добровільної участі.

 

Також від сплати ЄСВ за себе звільнять осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність - за умови взяття їх на облік як ФОПів та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів.

 

Також від сплати податку звільнили осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

 

Крім цього, ФОПам скасували зобов'язання (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності) сплачувати мінімальний розмір ЄСВ за місяці, у яких вони не отримали прибутку.