Тернопіль відмовився відкривати ринки, а на Херсонщині з 70 готові відкрити 11

18:15, 29.04.2020
Тернопіль відмовився відкривати ринки, а на Херсонщині з 70 готові відкрити 11

Наразі мало власників ринків в Херсонській області звернулися з проханням провести перевірки.

Попри рішення Уряду про відкриття продовольчих ринків в Україні, у Тернополі прийняли рішення залишити ринки зачиненими до 11 травня через поширення коронавирусной інфекції. 
 
 
Як інформує "Україна молода", про це повідомлляє Тернопільський штаб по боротьбі з коронавірусому у середу.
 
 
"З огляду на зростання захворюваності коронавірусів, керівники ринків відзначили, що не хочуть ризикувати здоров'ям як своїх працівників, так і жителів міста. Тому прийняли рішення до 11 травня продовольчі ринки в Тернополі не відкривати", - йдеться в повідомленні штабу.
 
 

В Тернополе рынки не откроют до 11 мая. Скриншот: Facebook/ Тернопольский штаб по борьбе с коронавирусом

У той же час в Херсонській області станом на 29 квітня з 71-го ринку повністю розпочати роботу готові 11 (два з них у Херсоні). В облдержадміністрації припускають, що  до кінця дня можуть з'явитися ще кілька продовольчих ринків, які перевірять і визнають придатними до функціонування.
 
 
На виконання рішення комісії ТЕБ та НС, 28-29 квітня ведеться робота разом з Госпродпотребслужбою, Нацполіцією і органами місцевого самоврядування з обстеження ринків на предмет можливості їх експлуатації відповідно до санітарних вимог. Наразі нібито ще замало власників ринків звернулися з проханням провести перевірки.
 
 
"Є місця, де люди звикли купувати продукцію, але це не ринки, ми розцінюємо такі місця, як стихійну торгівлю", - додав під час брифінгу заступник голови Херсонської ОДА Вадим Чабан.
 
 
Чи запрацює ринок в Великих Копанях - наразі в ОДА не озвучують.
 
 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати.

 

До речі, саме 14 квітня уряд припускав можливість відкриття продовольчих ринків, але так і не скасував заборону на їхню роботу в умовах карантину. Після цього ринок у Великих Копанях запрацював, а протестувати почали й інші фермери та працівники гуртових ринків не лише Херсонщини, але й сусідніх областей. Нова акція сільгоспвиробників, які перекрили Антонівський автомобільний міст під Херсоном в неділю і висипали на дорогу кілька ящиків огірків, привернула увагу вже багатьох ЗМІ країни.

 

Ці акції фермерів зацікавили й багатьох українців, які не можуть купити городину за доступними цінами, тим більше, що у суперемаркетах переважають імпортні овочі. Тож, як бачимо, влада змушена була піти на поступки.

 

Кабінет міністрів України на засіданні 29 квітня підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність. Щоправда уряд, як бачимо, переклав відповідальність і весь суспільний негатив за закриті ринки на місцеву владу.