Естонія заявила про початок економічної кризи

13:30, 11.03.2020
Естонія заявила про початок економічної кризи

Мартін Хельме

Естонія вже увійшла в фазу нової економічної кризи і питання тепер полягає в тому, в якій мірі вдасться звести до мінімуму її наслідки і можливість пережити кризу.

 

Про це заявив міністр фінансів Естонії Мартін Хельме, передає ERR.

 

"Цифри показують, що такого різкого падіння не було з 2008 року. І це буде мати наслідки в реальному житті. Баланси підприємств різко скоротяться, а банки почнуть відкликати кредити або вимагати додаткове забезпечення. Підприємства, які фінансують себе випуском облігацій, більше не зможуть цього робити", - сказав Хельме у вівторок, коментуючи наслідки епідемії коронавірусу і цінової війни на нафтовому ринку для економіки.

 

За словами міністра фінансів, економічна криза вже настала, і питання тепер у тому, як звести до мінімуму її наслідки і знайти можливості отримати від неї якусь користь. Однак планування наперед практично неможливе через непередбачувано мінливу ​​ситуацію.

 

"Ми бачимо, що все сталося протягом двох місяців, в європейському контексті - протягом двох тижнів. Перший висновок - такої поганої "видимості", як зараз в економіці, у нас ніколи не було. Ми не маємо можливості прогнозувати, що буде через два тижні, через два місяці", - сказав Хельме.

 

За його словами, західні країни зараз в значно складнішій ситуації, ніж під час кризи 2008 року.

 

"Як у світової, так і європейської економіки боргове навантаження вище, ніж десять років тому. Рівень безробіття вищий. Конкурентоспроможність гірша, ніж до кризи 2008 року. Говорили, що буде плавне падіння. Тепер замість цього бульбашка оглушливо лопнула", - пояснив міністр фінансів.

 

За словами Хельме, уряд не має наміру реагувати на кризу урізанням бюджетних витрат.

 

Як повідомляла УМ, ф'ючерси на нафту марки Brent з поставкою в травні в середу вранці зросли в ціні до 37,92 долара за барель, другий день поспіль після обвалу в понеділок.

 

Це сталося після того, як ціни на нафту 9 березня впали на понад 30%. Пізніше падіння було частково відігране на 7%, але виявилося найбільшим з часів війни в Перській затоці в 1991 році.

 

 На тлі падіння цін на нафту у Росії обвалився курс рубля та ринок акцій.

 

Так, падіння цін на нафту відбулося після заяви Саудівської Аравії про плани значно наростити видобуток нафти і запропонувати клієнтам значну знижку. Відповідне рішення Саудівська Аравія прийняла після провалу переговорів ОПЕК з іншими видобувними країнами, перш за все з Росією.