Плавець Євгеній Богодайко здобув Україні четверте «золото» Паралімпіади

12:44, 28.08.2021
Плавець Євгеній Богодайко здобув Україні четверте «золото» Паралімпіади

Третє «золото» України в плаванні.

Україна здобула четверте паралімпійське "золото" на Іграх у Токіо. Його володарем став Євгеній Богодайко на дистанції 100 метрів брасом (клас - S6). Богодайко підходив до змагань у якості одного із найдосвідченіших плавців у складі збірної України. На його рахунку було п'ять золотих нагород Паралімпіади, причому у 2012 та 2016 роках він ставав чемпіоном саме на дистанції 100 метрів брасом.

 

Як інформує УМ, про це 28 серпня повідомили у Держкомспорті України.

 

Перед фіналом змагань у Токіо Богодайко підходив не з найшвидшим кваліфікаційним часом. Випереджали його колумбієць Кріспін Корзо, якому українець поступився на останньому чемпіонаті світу, а також австралійцеві Меттью Леві та китайцю Хонг Янгу.

 

Стартові 50 метрів підтверджували розклад фаворитів у запливі. Колумбієць його очолив, австралієць Леві був другим, а ось Богодайко йшов третім.

 

Проте у драматичному фініші Богодайко випередив Кріспіна Корзо! Українцеві вистачило 0.06 секунд для того, щоб стати паралімпійським чемпіоном та взяти реванш у колумбійця за поразку на чемпіонаті світу.

 

Крім Богодайка, у фіналі 100-метрівки брасом змагався паралімпійський призер Токіо-2020 Андрій Трусов. Проте він поборотися за нагороди не зміг - на фініші Трусов показав сьомий час.

 

Плавання. 100 метрів, брас (клас - S6)

Євгеній Богодайко (Україна) - 1:20.13 хвилин

Нельсон Кріспін Корзо (Колумбія) - 1:20.19 хв

Меттью Леві (Австралія) - 1:21.10 хв

...

 

7. Андрій Трусов (Україна) 1:24.85 хв.

 

Це шоста золота медаль Богодайка на Паралімпійських Іграх. І четверта загалом для України на Іграх у Токіо (три були здобуті саме у плаванні).

 

Зауважимо, що Євгеній Богодайко – 27-річний плавець з Полтави, учасник уже трьох Паралімпійських ігор. Тепер уже 7-разовий Паралімпійський чемпіон, 13-разовий призер Паралімпіад.

Виграв третю поспіль Паралімпіаду на дистанції 100 метрів брасом - перемагав також на цій дистанції у Лондоні-2012 та Ріо-2016.

 

На Паралімпіаді-2020 змагатиметься у п'яти дисциплінах, 100 метрів брасом - друга з п'яти. Він також стартував на 200 метрів комплексним плаванням, де був дискваліфікований у попередньому запливі. Попереду змагатиметься у 50-метрівки батерфляєм та вільним стилем, а також 100-метрівці на спині.