Олімпіада у Токіо: Олена Костевич і Богдан Нікішин обрані прапороносцями України

19:05, 21.07.2021
Олімпіада у Токіо: Олена Костевич і Богдан Нікішин обрані прапороносцями України

Прапороносці Богдан Нікішин і Олена Костевич. (Фото НОК України)

Найдосвідченіші спортсмени нашої команди – олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич та чемпіон світу з фехтування Богдан Нікішин нестимуть прапор України під час урочистої церемонії відкриття Ігор ХХХІІ Олімпіади у Токіо 23 липня.

 

Як повідомляє Україна молода, про обрання прапороносцями цих спорстменів інформує Національний олімпійський комітет України в середу.

 

Зазначається,що вперше в історії проведення Ігор країни-учасниці мають одразу двох прапороносців – жінку та чоловіка. Це пов'язано з активною позицією Міжнародного Олімпійського Комітету щодо відстоювання принципів гендерної рівності.

 

Відтак, Олімпійські ігри в Токіо стануть першими Іграми з рівною гендерною ознакою, адже майже 49% учасників змагань - жінки.

 

Рішення щодо прапороносців України на відкритті Ігор було ухвалено під час загальнокомандних зборів присутніми наразі в Японії спортсменами Олімпійської збірної України, додають у НОК України.

 

«Ці Ігри вже п'яті в моїй кар'єрі. Якщо відверто, то я завжди мріяла виконати цю почесну місію. На відкритті Олімпіади в Токіо серед прапороносців інших країн буде багато титулованих та досвідчених представників кульової й стендової стрільби. Мені приємно бути в їх рядах», - каже Олена Костевич.

 

«Для мене велика честь нести прапор України. Дуже вдячний спортсменам-колегам за довіру та повагу. Маю позитивне ставлення до того, що буде два прапороносця. Це прекрасна ініціатива й буде здорово, якщо це стане доброю традицією», - відзначив Богдан Нікішин.

 

Ігри в Токіо триватимуть з 23 липня по 8 серпня.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Олена Костевич – Олімпійська чемпіонка (2004), дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор (2012) з кульової стрільби. Найдосвідченіша українська стрільчиня в складі Олімпійської збірної. Ігри в Токіо для титулованої спортсменки вже п'яті в її кар'єрі.

 

Богдан Нікішин – чемпіон світу (2015), багаторазовий призер чемпіонатів світу та Європи з фехтування на шпагах. В олімпійському Ріо-2016 посів високе 4 місце. Найстарший спортсмен у складі Олімпійської збірної України на Олімпійських іграх в Токіо, які стануть для досвідченого атлета вже четвертими в його кар'єрі.

 

Як повідомляла «УМ», легкоатлета Ігоря Главана дискваліфікували зі складу олімпійської збірної України після його критики керівництва Федерації легкої атлетики.