Паломники і блокпости: в Умані хасиди зустрічають 5785-й іудейський Новий рік

02.10.2024

Хасиди в Умані. (Фото з сайту suspilne.media.)

В Умані хасиди, послідовники рабина цадика Нахмана, цьогоріч 2 жовтня розпочинають зустрічати 5785-й іудейський Новий рік від створення світу Богом. Релігійні сімейні святкування прочан триватимуть до 4 жовтня. 
 
Незважаючи на війну і заклики української влади утриматися від поїздки до нашої країни, яка захищається від російської агресії, на відзначення Рош га-Шана традиційно прибули паломники, зокрема, з Ізраїлю, США, країн Європи, Азії та Латинської Америки.
 
За словами першого заступника міського голови Умані Олега Ганіча, місто підготувалося до прийому 50 тисяч паломників, тож усі відповідні служби працюють у посиленому режимі.
 
По периметру місця святкування Рош га-Шана облаштовано блокпости, щоб забезпечити правопорядок на всій цій території.
 
Як розповідають у черкаській обласній поліції, на час паломництва в Умані розгорнуто оперативний штаб для координації роботи. Наразі ситуація в Умані стабільна та контрольована, правопорушень не зафіксовано.
 
Поліція продовжує забезпечувати громадський порядок та безпеку спільно з поліцейськими з суміжних регіонів нашої держави, управління патрульної поліції в Черкаській області, військовослужбовцями Національної гвардії України, рятувальниками ДСНС.
 
Також до Умані прибула й кінна поліція кавалерійської роти батальйону тактико-оперативного реагування з Києва. Вершники патрульної поліції чергують у районі компактного проживання та паломництва хасидів, а також у зелених зонах, де неможливо проїхати на автомобілі.
 
Разом з українськими правоохоронцями службу несуть і 16 поліцейських Ізраїлю. Вони стежать за порядком у місці відзначення паломниками Рош га-Шана.
 
Українські та ізраїльські поліцейські посилено патрулюють вулиці Умані, особлива увага місцям, де збираються прочани. Задля підтримання безпеки введено низку обмежень, серед яких заборона на продаж піротехнічних виробів.
 
Як наголошує начальник головного управління Національної поліції в Черкаській області Олег Гудима, серед основних завдань — ретельна перевірка на пунктах пропуску, дотримання комендантської години, перебування на вулицях міста з документами, що посвідчують особу, заборона вживання спиртних напоїв та реагування на сигнали «Повітряна тривога».
 
«Пріоритет незмінний — безпека місцевих жителів і приїжджих», — підсумовує правоохоронець.
 
Нагадаємо, що єврейський календар має чотири річні цикли, і протягом року чотири рази відзначається початок року. А свято Рош га-Шана — головний Новий рік, який хасиди приїжджають святкувати до Умані.
 
У цей день у прочан заведено обдумувати, чи прожили вони цей рік достойно і що їх чекає надалі. Тож Рош га-Шана для євреїв — дні молитви та покаяння, вони займають центральне місце в обряді святкування, обов’язково всі відвідують синагогу. Оскільки хасидизм — одна з течій юдаїзму, засновником якої був рабин цадик Нахман.
 
У хасидизмі посередників між Богом і людиною називають цадиками. Народився він у місті Медведівка, але на старості переїхав до Умані й бажав бути тут похованим. Своїм послідовникам він заповів кожного року на Рош га-Шана відвідувати його могилу.