Садибу Зеленських у Києві знесли незаконно – КМДА

19:02, 20.07.2024

Садибу Зеленських за адресою вул. Кониського, 22 знесли несанкціоновано. (Фото Нацполіції/КМДА)

Історична будівля – Садиба Зеленських у центрі Києва була незаконно знесена забудовниками у п'ятницю.

 

Садибу звели у 1890 році та знищили через 134 роки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА в соцмережах. Також на знесення відреагувала поліція Києва в суботу.

 

За даними Департаменту, Садибу Зеленських за адресою вул. Кониського, 22 знесли несанкціоновано. Тож у КМДА закликали правоохоронців втрутитися в ситуацію.

 

"Шокуюча ситуація! Те, що наразі відбувається – зухвале та цинічне самоуправство! Міська влада та Департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Керівник Департаменту охорони культурної спадщини, представники благоустрою, міської влади, громадських організацій, мешканці оперативно прибули на місце подій. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності", - йдеться в заяві.

 

 

У департаменті КМДА додали, що лише два дні тому громадська організація "Спадщина Київ" подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Кониського, 22 статусу пам'ятки.

 

Цей крок є частиною підписаного раніше з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА плану дій щодо реалізації петиції №12870 "Зберегти історичну садибу Зеленських", яка була підтримана міським головою.

 

 

Поліція Києва повідомила, що за вказаним фактом розслідується кримінальне провадження, розпочате за частиною 2 статті 298 Кримінального кодексу України (Умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин).

 

Наразі правоохоронці проводять першочергові слідчі дії. Техніка, за допомогою якої здійснювалися роботи по зносу будівлі вилучена.

 

«Вчора ввечері до поліції Києва надійшло повідомлення про те, що на вулиці Олександра Кониського невідомі особи за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття.

 

На місце події оперативний черговий негайно скерував слідчо-оперативну групу. Поліцейські встановили місцезнаходження техніки та вилучили її, вирішується питання щодо її арешту», - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомляла "УМ", до Державного реєстру нерухомих пам’яток України включили вісім цінних археологічних об’єктів столиці.