Байден підписав ленд-ліз для України: Зеленський і Резніков подякували

23:44, 09.05.2022

Історична мить: Байден підписує ленд-ліз для України. (twitter.com/ADCPerez46)

Президент США Джо Байден затвердив своїм підписом Закон S. 3522 про ленд-ліз та захист демократії в Україні – 2022.

 

Ленд-ліз дозволить задіяти програму прискореної допомоги Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-асистентка Білого дому Ангела Перес у соцмережах і оприлюднила відповідну світлину.

 

«Акт про ленд-ліз задля захисту української демократії – підписано», - написала вона у понеділок ввечері.

 

Згодом речниця Білого дому Джен Псакі підтвердила цю інформацію на брифінгу:

 

«Сьогодні президент затвердив закон про ленд-ліз, який розширює набір інструментів для забезпечення України зброєю та обладнанням, яких вони потребують».

 

За її словами, Сполучені Штати підтримують Україну й продовжують демонструвати це у різні способи. У цьому зв’язку вона нагадала, що напередодні перша леді Джилл Байден відвідала Україну з «історичним візитом», зокрема, в Ужгороді зустрілася з Оленою Зеленською. Дата візиту була обрана у День матері, щоб ушанувати пам'ять жертв, яких зазнали багато матерів в Україні, а також надіслати важливий меседж солідарності українському народові.

 

Псакі також нагадала, що Байден у неділю провів саміт G7 (куди був запрошений і Президент України) щодо колективної відповіді жорстокій війні, розв'язаній путіним. Після цього, продовжила вона, була запроваджена нова хвиля санкцій проти росії з метою посилити тиск на путіна.

 

Одразу після історичного моменту для України – підписання ленд-лізу Байденом - Президент України Володимир Зеленський подякував йому за це. А міністр оборони Олексій Резніков додав, що історія повторюється.

 

«Вдячний президенту Сполучених Штатів Джо Байдену  і народу Америки за підтримку України в боротьбі за нашу свободу та майбутнє.  Підписання сьогодні закону про ленд-ліз – історичний крок. Переконаний, що ми знову разом переможемо. І захистимо демократію в Україні та у Європі. Як і 77 років тому», - написав глава держави.

 

Тоді як Резніков пригадав, як прем’єр-міністр Великої Британії сер Вінстон Черчиль у 1941 році переконав США надати озброєння через схему ленд-лізу союзникам у Європі. І тепер, за словами міністра, історія повторилася з тим, як президент Зеленський переконав США ухвалити ленд-ліз для боротьби з російським режимом.

 

Водночас прем’єр-міністр України Денис Шмигаль написав у Телеграмі:

 

«Під час Другої світової війни ленд-ліз став одним з головних факторів перемоги антигітлерівської коаліції над нацизмом. Через 80 років історія повторюється. Президент США Джо Байден щойно підписав закон, який запроваджує програму ленд-лізу для підтримки України. Це означає більше озброєння та іншої допомоги для українських воїнів, аби перемогти російських окупантів».

 

Він додав, що постачання американської зброї тепер не буде обмежено жодними додатковими процедурами, що прискорить процес.

 

Зауважимо, що президент США Байден підписав закон з такою самою назвою "ленд-ліз", якою США постачали озброєння та гуманітарну допомогу в СРСР в ході Другої світової війни на мільйони доларів.

 

28 квітня закон проголосували члени Палати представників США, а 6 квітня – Сенат.

 

Документ дозволяє Президентові США використовувати програму ленд-лізу для прискореної передачі в Україну зброї, військової техніки, медикаментів, продуктів тощо. Передбачається, що країна-одержувач сплатить їхню вартість пізніше.