«Велика сімка» узгодила нафтове ембарго проти рф та підтримку України зброєю

23:49, 08.05.2022
«Велика сімка» узгодила нафтове ембарго проти рф та підтримку України зброєю

Зеленський і Трюдо у Києві під час онлайн-зустрічі лідерів G7. (Фото Офісу президента)

Лідери країн «Групи семи» (G7) вирішили запровадити нафтове ембарго проти росії та збільшити постачання сучасного і важкого озброєння в Україну.

 

Таку обіцянку вони дали після онлайн-зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у неділю ввечері.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у заяві лідерів G7, оприлюдненій на сайті Білого дому та у повідомленні Офісу Президента України в ніч на понеділок.

 

«Сьогодні 8 травня ми, лідери Групи семи (G7) спільно з Україною і рештою міжнародної спільноти відзначаємо завершення Другої світової війни в Європі і звільнення від фашизму і терору націонал-соціалізму, котрі принесли незмірні руйнування, невисловлювані жахіття і людські страждання. Ми вшановуємо пам’ять мільйони полеглих жертв і виражаємо наше визнання, особливо тим, хто здійснив вирішальний внесок у поразку нацистського режиму, як серед західних Союзників, так і Радянського Союзу.

 

77 років по тому, президент Путін і його режим вирішили розпочати вторгнення в Україну й розв’язали агресивну, неспровоковану війну супроти незалежної країни. Його вчинки несуть ганьбу Росії й тим історичним жертвам, які здійснив її народ. Цим вторгненням і своїми діями проти України з 2014 року, Росія порушила міжнародний порядок, заснований на правилах, насамперед Хартію ООН, котрий було створено після Другої світової війни, аби врятувати прийдешні покоління від жаху війни», - йдеться у заяві лідерів G7.

 

Зазначається, що «Велика сімка» зберігає єдність у переконанні, що президент Путін не повинен перемогти в цій війні проти України. І додають: «Це наш обов'язок перед пам'яттю усіх, хто боровся за свободу в ході Другої світової війни – продовжувати боротьбу сьогодні за народ України, людей у Європі й цілого світу».

 

 

Як інформує Офіс Президента, разом із Зеленським у Києві участь в онлайн-зустрічі узяв і прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який наразі перебуває з візитом в Україні.

 

Під час свого виступу Зеленський наголосив, що Україна ставить собі за мету цілковите виведення російських військ і техніки з усієї території України в межах кордонів, визнаних світом.

 

«Від імені всього українського народу я вдячний лідерам Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії, Японії. Вдячний Європейському Союзу і, звичайно, Прем’єр-міністру Канади за цю солідарність із нами», – сказав глава держави під час спільної прес-конференції з Трюдо.

 

За його словами, лідери держав «Групи семи» погодили спеціальну декларацію саміту, у якій було зафіксовано історичну солідарність країн-учасниць і готовність працювати разом, доки не буде відновлено безпеку й дотримання міжнародного права для України та всієї Європи.

 

Також, як зазначив Президент України, на зустрічі G7 він запропонував конкретні інструменти:

 

«Перше – нові кроки в оборонній підтримці України. Бо саме на полі бою вирішується доля свободи у Європі. Друге – наголосив на необхідності нових санкцій проти Росії, оскільки війна на нашій землі триває, і це означає, що наявних санкційних обмежень недостатньо. Третє – обговорили фінансову підтримку для України зараз, поки війна триває, і спільну роботу для відновлення нашої держави після війни. Масштаб російської загрози у Європі зараз такий, що повернення таких понять, як «ленд-ліз» і «План Маршалла», виглядає цілком природним».

 

Четвертим пунктом Володимир Зеленський запропонував усім державам «Групи семи» приєднатися до повоєнного відновлення України, використовуючи формат шефства над конкретними містами, містечками, регіонами та галузями, які постраждали від російського вторгнення.

 

П'ятий пункт пропозицій – об’єднання зусиль, щоб гарантувати стабільність на глобальному продовольчому ринку.

 

«Ми, країни – експортери зерна, здатні зробити це на основі поваги до прав людини таким чином, щоб більше не було цінових криз на продовольчому ринку і щоб кожна країна була впевнена, що їй не загрожує голод», – наголосив Володимир Зеленський.

 

 

Прем’єр-міністр Канади запевнив, що його країна продовжить не лише надавати допомогу Україні, а й консолідувати зусилля міжнародних партнерів, зокрема щодо санкцій.

 

«У цю річницю перемоги у війні в Європі ми стоїмо пліч-о-пліч і боронимо свободу, незалежність та міжнародне право. Будемо продовжувати накладати суворі санкції, зменшувати залежність від енергоресурсів із Росії та будемо боротися з дезінформацією, що йде з РФ. Ми будемо також поруч, щоб подолати всі виклики, які створює Путін, зокрема продовольчу небезпеку», – наголосив Джастін Трюдо.

 

Відтак, у підсумку в заяві G7розмістили обіцянку покарати воєнних злочинців режиму Путіна й самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Уперше на такому рівні всі лідери заявили, що самого Путіна й Лукашенка потрібно притягнути до юридичної відповідальності за злочини й агресію, відповідно до міжнародного права.

 

Усі лідери пообіцяли запровадити нафтове ембарґо на російську нафту, поступово відмовляючись від поставок якомога швидше. Крім того, найближчим часом партнери України планують запровадити додаткові санкції проти російських ключових банків, пропагандистів та членів російської еліти, наближеної до Кремля.  Відповідно до заяви, Росія повинна опинитися в цілковитій економічній ізоляції від світу, аби не мати шляхів фінансування своєї злочинної війни та масового вбивства беззбройного цивільного населення.

 

Лідери G7 запевнили Україну, що будуть неухильно підтримувати владу й український народ у боротьбі проти російських окупантів. Крім того, партнери України обіцяють збільшувати обсяг і тип озброєння для оборони своєї території від загарбників.

 

Лідери країн Групи семи пообіцяли масштабний пакет фінансової допомоги в найближчі тижні, а також обіцяють допомагати у відбудові України після війни через "Фонд солідарності з Україною", заснований в рамках нещодавніх консультацій з партнерами на конференції у Варшаві.

 

 

Одразу після зустрічі G7 уряд США анонсував нові санкційні заходи проти Росії, зокрема проти керівників російського "Сбєрбанку" і "Газпромбанку", російських пропагандистів з телеканалів "Пєрвий", "Росія 1", а також заборонили американським компаніям і громадянам надавати російським фізичним і юридичним особам послуги з аудиту і фінансового консалтингу.

 

Як повідомляла «УМ», Джастін Трюдо в неділю побував у зруйнованому росіянами Ірпені, де на власні очі переконався у варварстві «руського міра» і пообіцяв допомогу Канади у відновленні міста.