Вишуканий рецепт тушкованого м’яса у винно-яєчному соусі

12:01, 28.04.2022

Тушковане м’ясо у винно-яєчному соусі (Ютуб-канал Костянтина Грубича)

         Що не кажіть, але патриції Стародавнього Риму таки зналися на м’ясі. Принаймні рецепти із найдавнішої кулінарної книги, яку, за легендою, уклав  античний повар-гурман Марк Ґавій Апіцій, тому красномовний доказ.

 

         Втім, як з’ясувалося, наслідувати вишукані античні традиції не так вже й складно, якщо на ютуб-каналі Костянтина Грубича  до плити стає буковинська господиня Фелічія Первісник. Процес приготування давньої страви важко назвати швидким, але кінцевий результат вартий затраченої на нього праці.

 

 

                  Інгредієнти:

 

 

-  свинина                        -  1 кг;

-  перець                           -  1 ч.л.;

-  селера або любисток   -  дрібка насіння;

-  зелена цибуля і чабра  -  по 1 пучку;

-  дрібка кмину;

-  гілочка м’яти;

-  лаврове листя              -  2 шт.;

-  жовток                         -  2 шт.;

-  мед                                        -  1 ч. л.;

-  вино                             -  ½ склянки;

-  бульйон                       -  ½ склянки;

-  яблучний оцет             -  2 ч. л.;

-  оливкова олія              -  2 ч. л.

 

 

         У цій страві найпростіше готується м’ясо. Підсмажте на сковорідці до повної готовності свинину, порізану шматочками як на звичайний гуляш. Хто більше любить яловичину або куряче філе, то можна взяти і їх.

 

         А ось соус потребує неабиякої скрупульозності. Спочатку у блендері чи в ступці перетріть горошок чорного перецю, насіння любистку або селери, кмин, гілочку м’яти та лаврове листя.

 

         Висипте у каструлю спеції, додайте мед, збиті жовтки, влийте вино, бульйон та оливкову олію або трішки вершкового масла. Далі покладіть пучок зеленої цибулі та чабри й поставте на вогонь.

 

         Як тільки соус закипить, відставте посуду і додайте яблучний оцет. 

 

         Після цього необхідно покласти до підсмаженого м’яса ще по одному пучку зеленої цибулі та чабри, а потім залити гарячою заправкою.

 

         Вже за хвилину ви зрозумієте, що секрет давньоримської кухні полягає, перш за все, у вдало підібраних спеціях. І ось тут відкривається широке поле для власних експериментів! Не забудьте при цьому відзначити, що солі у цій страві немає.      

        

         Дивіться також рецепт ароматного курчати у часниковому соусі.