«Свобода» і Нацдружини пікетують Банкову через «формулу Штайнмаєра» (оновлено, фото, відео)

21:08, 01.10.2019

(фото: facebook.com / Михайлина Скорик-Шкарівська)

На вулиці Банковій у Києві під будівлею Офісу президента та на Майдані Незалежності збирається мітинг проти підписання так званої "формули Штайнмаєра".
 
Протестувальники тримають прапори партії "Свобода" і "Національних дружин".
 
Також присутні ветерани АТО, інші активісти й представники політичних сил.
 
Незважаючи на обіцянку гаранта не здавати країну, люди на мітингу назвали такий крок початком капітуляції.
 
В самому Офісі президента посилюють охорону будівлі, повідомляє "Україна Молода".
 
фото: соцмережі

 
Як заявив у Фейсбуку лідер "Свободи" Олег Тягнибок, "формула Штайнмаєра" - це "здача національних інтересів і продовження війни".
 

 
Він закликав "усіх патріотів йти до Офісу президента".
 

 
"Жодних Мінських угод і "формул Штайнмаєра" Україна виконувати не буде. Що б там не розказував Зеленський на пресконференції. Бо це - здача національних інтересів і продовження війни на покоління і покоління українців. Усіх патріотів закликаю йти до Офісу президента. Долю країни має творити не преЗЕдент, а Нація. Зустрінемось на Банковій", - заявив Тягнибок.
 
 
Навпроти будівлі ОП розгорнули банер із написом "Ні капітуляції". Активісти заявили, що акція – це попередження, і завтра вони можуть точно так само вийти під стіни Верховної Ради.
 
 
"Формула Штайнмаєра - це "вибори" на окупованих територіях, без навіть формального контролю над кордоном. У цьому її суть. Це навіть гірше, ніж "звичайні" "мінські угоди". Ця формула погоджена українською владою. Це - легалізація окупаційного режиму та його інтеграція до політичної системи держави для її хаотизації та колапсу. Це - капітуляція. Це не мир, а перенесення війни до Києва. На гірших для України умовах. Не дати знищити Україну - задача нашого покоління. І вона як ніколи актуальна. Підходьте на Банкову", - написав у мережі колишній депутат від "Свободи" Андрій Іллєнко.
 
 
Нагадаємо, сьогодні президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик
 

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна згодна на "формулу Штайнмайєра", але за виконання низки умов.

 

Водночас сам президент України Володимир Зеленський заявив, що провести місцеві вибори на Донбасі можуть тільки після виведення російських військ і за українським законодавством.
 
Також Зеленський раніше анонсував обговорення "нормандською четвіркою" так званої "формули Штайнмаєра", яка передбачає прийняття закону про особливий статус Донбасу після проведення там місцевих виборів.
 
 
Водночас екс-спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер запевнив, що міжнародні партнери не підштовхуватимуть Україну до проведення виборів в ОРДЛО, поки там залишаються підконтрольні Росії сили.

 

П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що українська сторона ніколи не погоджувалася із "формулою Штайнмаєра".