Путін використав фейкову цитату Гітлера про Росію

22:08, 19.06.2020

Володимир Путін не перевіряв джерела для своєї статті.

Російський історик Ігор Петров заявляє, що президент Росії Володимир Путін  використав несправжню цитату Адольфа Гітлера у своїй статті «75 років Великої Перемоги: спільна відповідальність перед історією і майбутнім», оприлюднену на сайті Кремля.

 

Путін, або той, хто готував йому цю статтю, ще й міг послуговуватися літературою, яка визнана в Росії екстремістською.

 

Як інформує «Україна молода», про це історик Петров написав у соцмережах.

 

Зокрема, дослівно в статті Путіна написано: «Гітлер прямо заявляв: «Наша політика щодо народів, що населяють широкі простори Росії, повинна полягати в тому, щоб заохочувати будь-яку форму незгоди і розколу».

 

Тоді як за словами дослідника архівів Ігоря Петрова, ця цитата насправді не належить лідеру нацистської Німеччини.

 

Історик зазначив, що хоча Путін не навів у своїй статті джерело цієї цитати, його можна відстежити за іншими публікаціями, де вона використовувалася — це книга Генрі Пікера «Застільні розмови Гітлера», яка визнана в Росії екстремістською.

 

Пан Петров також зазначив, що аналіз книги Пікера, опублікований у 2019 році, показав, що в ній передаються не автентичні слова Гітлера, а відредаговані заднім числом спогади інших людей.

 

Зазначимо, що Путін до Дня перемоги оприлюднив статтю, у якій серед іншого, він виправдовує дії Сталіна і пакт Молотова-Ріббентропа, звинувачує європейські країни в боягузтві і спробі залишити Радянський Союз один на один з Німеччиною.

 

Як повідомляла «УМ», близько вісімдесяти ветеранів Другої світової війни були ізольовані на курорті за два тижні до Параду Перемоги, який має відбутися у Москві 24 червня.

 

Причина: загроза інфікування коронавірусом, адже ізолювали саме тих ветеранів, яких обрали для спільної участі в параді разом із президентом Росії Володимиром Путіним.