Рош га-Шана: в Умані запровадили особливий режим перед приїздом хасидів

17:06, 23.09.2024

Хасиди щороку приїздять до Умані попри епідемію коронавірусу чи війну. (Фото Укрінформ)

Особливий режим в’їзду/виїзду, а також пересування містом запровадили в Умані на Черкащині в понеділок, 23 вересня.

 

 Як інформує Україна молода, про це повідомив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

 

За його словами, процедури контролю будуть такі самі, як і торік.

 

Зокрема, у місті посилять патрулі поліції, ДСНС, роботу камер відеоспостереження. До місця паломництва заборонили проносити та продавати алкогольні напої, піротехнічні засоби, вибухові речовини.

 

«Ми дещо підсилились технічно. Наші Сили безпеки і оборони працюють у посиленому режимі. Увесь комплекс заходів, що ми впроваджуємо, — задля безпеки місцевих жителів і прибулих. Прошу до цього ставитися з розумінням», - заявив пан Табурець.

 

Попри застереження української влади до хасидів утриматися від поїздки, до міста вже прибули близько 1,5-2 тисячі паломників — це переважно жінки та діти. Основну хвилю паломників очікують із 29 вересня.

 

За даними МВС, попри повномасштабну війну в Україні, 35 тисяч хасидів приїхали торік до Умані на Рош га-Шана. А цьогоріч в Умані очікують на приїзд понад 50 тисяч прочан.

 

Нагадаємо, представники однієї з течій юдаїзму — брацлавські хасиди — здійснюють паломництво до Умані, бо в місті розташована могила засновника цієї течії — рабина Нахмана з Брацлава. За традицією, паломництво відбувається на Новий рік за юдейським календарем. У 2024 році він припав на 2-4 жовтня.

 

Хасиди вважають своїм обов’язком побувати хоча б раз у житті на могилі цадика Нахмана. Вони також вважають, що якщо зустрінуть юдейський Рош га-Шана біля його могили, то наступний рік буде щасливим для них.