Дострокові вибори в Італії: президент Матарелла розпустив парламент

20:34, 21.07.2022

Італійський президент Матарелла та прем'єр Драгі. (rainews.it)

Президент Італії Серджо Матарелла таки підписав указ про розпуск парламенту, що автоматично означає проведення дострокових виборів.

 

Перед тим пан Матарелла з другої спроби таки прийняв відставку прем'єр-мінітра Маріо Драгі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють італійські ЗМІ, зокрема, видання Rai в четвер.

 

Своє рішення президент Італії ухвалив після консультацій із спікерами обох палат парламенту відповідно до статті 88 Конституції країни.

 

Відтак, в Італії мають відбутися дострокові вибори. Італійські ЗМІ називають найбільш імовірною датою їхнього проведення 25 вересня.

 

Напередодні Сенат Італії підтримав резолюцію з висловом довіри уряду Драгі. Але він отримав лише 95 голосів, тоді як у Сенаті засідає 321 сенатор. Це найнижчий результат, якого уряд досяг у цьому законодавчому органі.

 

Праві партії – "Вперед, Італіє", "Рух 5 зірок" та "Ліга" – взагалі відмовилися голосувати за резолюцію та бойкотували її розгляд у парламенті. Це означало, що може не зібратися достатньо голосів для оголошення кворуму в Сенаті, коли його рішення мають законну силу.

 

Праві партії виступали за розпуск уряду й проведення дострокових виборів, де розраховують покращити свій результат.

 

Як повідомляла «УМ», коаліційний уряд Драгі опинився на межу розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.

 

Політична криза в Італії, яка виникла внаслідок відставки уряду Драгі, загрожує позбавити Україну життєво важливої військової підтримки з цієї країни.