Гаманці Путіна: Фонд Навального закликає США ввести санкції проти Кремля

12:57, 31.01.2021

Фонд Навального просить запровадити санкції проти 35 високопоставлених російських чиновників з оточення Путіна.

Фонд боротьби з корупцією російського опозиційного політика Олексія Навального звернувся до президента США Джо Байдена із закликом запровадити санкції проти оточення президента Росії Володимира Путіна, яких називають його «гаманцями».

 

Відповідний список складається з 35 прізвищ корумпованих високопосадовців і олігархів, наближених до Кремля, фонд передав керівництву США.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляє CNN  у неділю.

 

Зокрема, у Навального просять запровадити санкції проти 35 високопоставлених російських чиновників, серед яких олігарх Роман Абрамович та міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко.

 

Фігурантів списку розділили на три категорії. Перша - "близькі друзі та гаманці Путіна" - олігархи, які зберігають кошти російського президента та його оточення.

 

Друга - чиновники уряду РФ, які придушують протести, а третя - силовики, причетні зокрема до переслідування Навального.

 

Як заявив виконавчий директор фонду Навального Володимир Ашурков, такий же лист скерують чиновникам Євросоюзу та уряду Великої Британії.

 

"Ми не хотіли оприлюднювати цей список, поки не зробили повне досьє всіх фігурантів. Але після його арешту (Навального - ред.) ми зрозуміли, що ми маємо діяти", - сказав пан Ашурков CNN.

 

У листі йдеться про те, що 7 із вказаних 35 осіб уже перебувають у санкційних списках Сполучених Штатів.

 

Як повідомляла "УМ", минулої неділі, 24 січня, в Росії відбулися масштабні акції протесту, а поліція затримала рекордну кількість учасників за останні 10 років - близько 3, 5 тисяч. 

 

Зауважимо, що після повернення з Німеччини і арешту опозиціонера Олексія Навального в Росії, його «Фонд боротьби з корупцією» опублікував в мережі чергове розслідування лідера про розкішний палац Путіна поблизу курорту Геленджик на Чорному морі. Розслідування стало каталізатором протестів у Росії. 
 
Безпрецедентне насильство силовиків щодо протестувальників у РФ засудило чимало країн світу. 
 
В неділю, 31 січня, в Росії знову розпочалися акції протесту: станом на 12.00 затримано понад 1 тисячу учасників.