Майя Санду перемогла Ігоря Додона на виборах президента Молдови

09:05, 16.11.2020

Майя Санду стане наступним президентом Молдови.

Колишня очільниця уряду Молдови та лідерка проєвропейської партії "Дія та солідарність" Майя Санду перемогла чинного президента Ігоря Додона у другому турі президентських виборів Молдови, які відбулися у неділю.

 

Колишня прем’єрка обійшла чинного главу держави Ігоря Додона на 15% голосів.

 

Як інформує Україна молода, про перемогу пані Санду повідомляє ЦВК Молдови у понеділок вранці.

 

Зазначається, що станом на 8:50 опрацьовано 99.95% протоколів, згідно з якими, Санду набирає 57.74% підтримки (942 694 голосів), а її опонент, чинний президент Молдови Ігор Додон 42.26% (690 061 голос). Явка у другом турі виборів склала 53%.

Раніше експрем’єрка Санду перемогла у першому турі виборів, тоді як Додон фінішував другим з помітним відставанням. При цьому у першому турі частка голосів на закордонних дільниця склала 11% від загального числа тих, хто взяв участь у голосуванні.

 

Президент України Володимир Зеленський вже привітав Санду з перемогою та заявив, що очікує на подальше зміцнення відносин між Україною та Молдовою.

 

 

Голосування на виборах президента в Молдові тривало із 07:00 до 21:00. На закордонних виборчих дільницях ЦВК продовжила голосування через великі черги. Саме на закордонному виборчому окрузі (особливо у країнах Заходу) Майя Санду отримала найпотужнішу підтримку виборців з діаспори.

 

Перший тур виборів президента Молдови відбувся 1 листопада: тоді жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів, а до другого туру вийшли Санду і Додон.

 

Як повідомляла "УМ", невдовзі після обрання президентом Молдови кілька років тому проросійський політик Ігор Додон заявляв, що президентський мандат був даний йому Богом.