Грузія грозиться ускладненням дипстосунків з Україною у разі призначення Саакашвілі віцепрем'єром

16:51, 24.04.2020

Грузія сприймає плани України щодо призначення Саакашвілі як недружній крок.

Тбілісі може сприйняти як недружній крок можливе призначення українським урядом експрезидента Грузії Міхеїла Саакашвілі віцепрем"єром. Голова фракції владної в Грузії партії "Грузинська мрія" Раті Іонатамішвілі не виключив ускладнення дипломатичних відносин з Україною.

 

 "Я не виключаю, що в порядку денному стане і питання про перегляд дипломатичних відносин, незважаючи на те, що зв’язок між двома країнами для нас дуже цінний", сказав Іонатамішвілі.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на коментар лідера грузинської партії "Інтерфакс Україна".

 

Такої думки притримується і посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе. За його словами, українська сторона поінформована про ставлення Грузії до цього питання.

 

"Міхеїла Саакашвілі визнала Грузинська держава, грузинське правосуддя винним, і його оголошено в міжнародний розшук. Свого часу було звернення до української сторони про затримання і передачу Міхеїла Саакашвілі в Грузію, і було передано матеріали порушених кримінальних справ...Крім того, варто нагадати, що ця людина неодноразово закликала повалити легітимно обраний уряд Грузії насильницьким шляхом. На тлі всього викладеного можливе призначення пана Саакашвілі з великою ймовірністю буде сприйняте у Тбілісі як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок", - наголосив посол Грузії.

 

Водночас МЗС України та посольство Грузії відреагували на інформацію в ЗМІ про відкликання посла Грузіі в Україні Теймураз Шарашенідзе на тлі можливого призначення Саакашвілі.

 

“Жодного офіційного листа від грузинської сторони щодо можливого відкликання Посла Грузії МЗС не отримувало”, — сказала речниця МЗС Катерина Зеленко.

 

Вона підкреслила, що, як відомо, для реалізації подібних рішень існує стала процедура.

 

“Ми розглядаємо Грузію як надійного друга і союзника і сподіваємось на подальший розвиток стратегічного партнерства з грузинською стороною”, — додала речниця МЗС.

 

Зі свого боку в посольстві Грузії заявили, що посол Теймураз Шарашенідзе працює у звичайному режимі.

 

“Можу вам сказати, що посол на даний момент продовжує роботу у звичайному режимі та залишається на місці”, — повідомили дипломати.

 

Як передувала УМ, Міхеїл Саакашвілі повідомив у середу, що прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського і готовий стати віцепрем'єром із питань реформ.

 

24 квітня, перед позачерговим засіданням парламенту, на зустрічі з депутатами фракції "Слуга народу" Саакашвілі спробував переконати їх підтримати його кандидатуру на посаду – але поки що голосів на це призначення бракує.

 

Саакашвілі за часів президентства Порошенка став вигнанцем з України, а потім повернувся прорвавшись із прихильниками через державний кордон.

 

28 травня 2019 року президент Володимир Зеленський вніс зміни до указу Петра Порошенка й повернув громадянство України колишньому президенту Грузії й ексгубернатору Одещини Міхеілу Саакашвілі.

 

20 листопада 2019 року Верховний Суд визнав законними дії правоохоронців та прикордонників, які у лютому 2018 року видворили Міхеіла Саакашвілі до Польщі.