Генсек ООН зібрався йти у президенти Південної Кореї

11:28, 18.12.2016

Пан Гі Мун має президентські амбіції.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун натякнув, що може поборотись за крісло президента Південної Кореї після того, як спливе термін його повноважень в організації - від 1 січня 2017 року.

 

Про це повідомляє ВВС у неділю.

 

За словами Пан Гі Муна, після кількох днів відпочинку на початку січня він повернеться у Південну Корею. Ще чинний генсек ООН ухилився від прямої відповіді на питання про президентські амбіції, проте наголосив, що думає, як допомогти своїй країні.

 

Ситуацію в Південній Кореї він охарактеризував як «дуже складну».

 

Зазначимо, що на початку грудня парламент Південної Кореї проголосував за імпічмент президента Пак Кин Хе. Перша-жінка президент країни виявилась причетною до гучного скандалу, після того, як її помічницю та близьку подругу звинуватили в корупції.

 

Конституційний суд країни протягом шести місяців має вирішити, чи відсторонити Пак Кин Хе від влади. До рішення суду керувати країною буде прем'єр-міністр країни.

 

Чергові президентські вибори в Південній Кореї мають відбутись у грудні 2017 року. Але корупційний скандал практично паралізував уряд і спричинив найбільші вуличні протести в історії країни.

 

Якщо Конституційний суд ухвалить рішення відсторонити президента, то перегони відбудуться через 60 днів після цього.

 

Пан Гі Мун був генсеком ООН два терміни поспіль. Він отримав посаду у січні 2007 року,  змінивши на ній Кофі Аннана.

 

1 січня 2017 року він передасть повноваження португальцю Антоніу Гутеррешу.